Dog på toalett - nu backar F-kassan

Publicerad 2016-11-20

Försäkringskassan drog in den MS-sjuka kvinnans hjälp vid toalettbesök. Dagen därpå fastnade hon på en offentlig toalett och dog. Nu visar det sig att Försäkringskassan räknat fel, skriver Kvällsposten.

Kvinnan, som var i 55-årsåldern led av MS, multipel skleros, och var rullstolsburen. Under de senaste åren förvärrades tillståndet och Vellinge kommun, där kvinnan var bosatt, beslutade att ge kvinnan mer hjälp av assistenter.

I stället blev det tvärt om. En handläggare på Försäkringskassan räknade fel och kvinnans hjälp minskades med en timme om dagen. Assistansen som minskades avsåg bland annat toalettbesök.

Handläggaren var okänslig

Bara en dag efter beslutet åkte kvinnan på egen hand till Malmö för en konferens. Dagen därpå, den 2 oktober, hittades hon död på en handikapptoalett i gallerian Hansa i Malmö. Hon hade fastnat och inte kommit åt att trycka på larmknappen.

Försäkringskassans egen granskning upptäckte felberäkningen och river nu upp beslutet. Försäkringskassan finner också att handläggaren varit alldeles för okänslig och inte beklagat kvinnans död.

– Det var befriande att höra att också Försäkringskassans egna chefer kunde se de saker som inte sköttes rätt, säger en av kvinnans nära anhöriga till Kvällsposten.

TT