Svenska Fatimas pappa i kungens skräckfängelse

Hennes pappa reste från Sverige till Bahrain för att kämpa för frihet och demokrati.

Nu riskerar han att dömas till 15 års fängelse för terrorbrott.

– Jag är orolig. Min pappa är lärare, inte terrorist, säger dottern Fatima al-Halwachi, 25.

Frånsett de återkommande formel 1-tävlingarna och den årliga rapporten om oljeproduktionen passerar det mesta som sker i kungadömet Bahrain i tystnad.

Här bor inte mer än en dryg miljon människor. På en ytan lika stor (eller liten) som halva Öland.

Ändå är medieskuggan märklig.

Politiska fångar

Fängelserna i Bahrain är nämligen fulla av politiska fångar. Och två av dem har tydliga kopplingar till Sverige.

Den ene, svensk-bahrainske  Mohammed Habib al-Muqdad, greps 2011 och dömdes till livstids fängelse. Enligt den bahrainska regimen för fientliga aktiviteter mot kungafamiljen och kidnappningsförsök. Enligt människorättsorganisationer en samvetsfånge fängslad för att ha protesterat mot diktaturen.

Nu på torsdag, efter mer än två års väntan, väntas domen mot den andre – Khalil al-Halwachi, 59 – komma. Om den inte skjuts upp igen.

– Min pappa riskerar 15 års fängelse, säger dottern Fatima al-Halwachi, 25, när Aftonbladet når henne på telefon i huvudstaden Manama.

Bodde i Tensta

I fjorton år bodde familjen i Tensta i norra Stockholm, där Khalil al-Halwachi arbetade som matematiklärare. År 2001 lovade regimen i Bahrain amnesti för politiska fångar och Khalil al-Halwachi flyttade tillbaka med sin familj.

Men spänningarna mellan den sunnitiska regimen och den shiitiska majoriteten fortsatte. Liksom förföljelsen av oliktänkande. Khalil al-Halwachi bildade en grupp som arbetade för mänskliga rättigheter, enligt Huffington Post.

När protesterna mot regimen bröt ut under den arabiska våren 2011 stod han längst fram bland demonstranterna. Uppemot 100 000 människor, en tiondel av landets befolkning, demonstrerade för frihet och demokrati.

Regimen svarade med blodigt våld. Med stöd av den mäktiga oljegrannen Saudiarabien krossades protesterna. Och en ny våg av repressalier följde.

Släpptes efter några månader

Khalil al-Halwachi greps, men släpptes efter några månader. Rådet från svenska UD var klart: att så snart som möjligt resa till Sverige och ordna svenskt medborgarskap. Till skillnad från resten av sin familj hade Khalil al-Halwachi bara permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Han var på väg, men tyvärr förbjöd myndigheterna honom att lämna landet, säger Fatima al-Halwachi.

Den 3 september 2014 var det dags igen.

Säkerhetsstyrkor bröt sig in i bostaden och förde bort honom. Khalil al-Halwachi var försvunnen i dagar. Han stängdes in i iskalla rum, tvingades stå upp i timmar och förhindrades att gå på toaletten. Hela tiden hotades han om våld. Eller att hans familj skulle fängslas.

Rättegången inleddes i mars 2015 och har skjutits upp 17 gånger. al-Halwachi anklagades för att ha planerat terrorism. En kalashnikov, som påstods ha hittats i hans bostad, utgjorde beviset.

"Fabricerade anklagelser"

När huvudförhandlingen äntligen hölls varade den bara i två minuter, enligt dottern.

– Alla anklagelserna mot min pappa är fabricerade. Han är lärare, inte terrorist, säger hon.

Hon oroar sig för pappans försämrade hälsa.

– Han hålls isolerad från de andra politiska fångarna och får inte den medicin han behöver efter sina blodproppar.

"Rädd hela tiden"

Brotten mot mänskliga rättigheter i Bahrain fortsätter och tortyr är vanligt förekommande, enligt Amnesty International. Ändå har Fatima al-Halwachi aldrig tvekat att fortsätta sin pappas gärning som aktivist. Varje dag tänker arbetar hon för att han ska bli fri.

– Jag är rädd hela tiden. Men pappa ger mig styrka. Och jag vet att jag inte kan vara tyst inför allt som sker i Bahrain, säger hon.

"Garanterar rättssäkerheten"

Fahad Al Binali, förstesekreterare vid Bahrains ambassad i Storbritannien, vill inte kommentera al-Halwachis fall, men uppger att landet respekterar mänskliga rättigheter, har ett väl utbyggt kontrollsystem som garanterar rättssäkerheten och att utländska diplomater och observatörer ofta bevittnar rättegångarna.

– Bahrain tar anklagelser om tortyr och felbehandling extremt allvarligt, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN