Dubbel överraskning när Rosa fölade

Foto: Privat.
NYHETER

Ryttarföreningen i Lund blev riktigt överraskade när ponnyn Rosa fölade.

De visste inte att hon var dräktig, än mindre att pappan var en åsna.

– Det blev en dubbel överraskning, säger Markku Söderberg från Lunds civila ryttarförening.

I höstas köpte Lunds civila ryttarförening in ponnyn Rosa till ridskolan. Framåt vårkanten började hon gå upp i vikt en aning, men det var det ingen som tog någon större notis om.

– Nej, det är ganska vanligt att ponnys lägger på sig lite på våren. Jag tänkte bara att hon kanske hade ätit lite mycket hö, säger Markku Söderberg.

Efter midsommar släpptes Rosa ut på sommarbete. Efter en dryg vecka fick Markku ett oväntat samtal från grannarna som brukar inspektera hagen.

– De sa att det hade kommit ett föl.

Markku, som inte hade en aning om att Rosa var dräktig, gav sig dit. Tillsammans tog de undan Rosa och den nyfödde från flocken. Då kom nästa överraskning, vilket Hippson var först med att rapportera.

– Vi konstaterade att det var en mula. Vi hade ju inte direkt någon plan för hur vi skulle hantera det, så vi fick improvisera lite.

Kärleksaffär med åsnehingst

Det visade sig att Rosas tidigare ägare hade haft en åsnehingst på gården och att Rosa och hingsten hade haft lite kuckelimuck. Nu blir det ingen ridskola för Rosa på ett tag.

– Det första halvåret får Rosa och fölet tillbringa tillsammans. Hon får lite föräldraledighet nu, säger Markku och skrattar.

Om mulan, som inte har fått något namn än, får vara kvar hos ryttarföreningen är är inte bestämt än.

– Det är många som har hört av sig och varit intresserade av att köpa honom. Men det är många av våra medlemmar som tycker att det är lite skojigt med en udda maskot och vill behålla honom.

”Vi är tagna på sängen”

Föreningen har lagt upp en bild på Rosa och mulan på sin Facebooksida.

– Det är fantastiskt många glada människor som har kommenterat. Över 10 000 människor har varit inne och tittat på inlägget. Vi är lite tagna på sängen av uppmärksamheten, säger Markku.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund