Nordkorea: Vi använder bara kärnvapen om vi hotas

Foto: KCNA
"Som en ansvarsfull kärnvapenstat kommer vår republik inte att använda kärnvapen om inte dess suveränitet inkräktas av några aggressiva fientliga krafter med kärnvapen", sa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i ett tal på partikongressen.
NYHETER

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har gjort ett uttalande om kärnvapen vid Arbetarpartiets pågående kongress.

– Som en ansvarsfull kärnvapenstat kommer vår republik inte att använda kärnvapen om inte dess suveränitet inkräktas av några aggressiva fientliga krafter med kärnvapen, säger han enligt statliga medier.

I fredags inleddes Arbetarpartiet i Nordkorea sin första kongress på 36 år under ståtliga former. Diktatorn Kim Jong-Uns inledingstal avbröts flera gånger av jubel och applåder.

Kongressen pågår under fem eller fyra dagar. Under natten till söndag, svensk tid, talade Kim Jong-Un återigen inför delegaterna.

Han gjorde då, enligt nyhetsbyrån Reuters, ett uttalande om landets lärnvapen.

Agerar om suveräniteten hotas

– Som en ansvarsfull kärnvapenstat kommer vår republik inte att använda kärnvapen om inte dess suveränitet inkräktas av några aggressiva fientliga krafter med kärnvapen, säger Kim Jong-Un enligt statliga medier.

Diktatorn ska också ha framfört att hans land är villigt att normalisera förbindelserna med stater som tidigare varit fientliga.

– Vi kommer att förbättra och normalisera förbindelserna med de länder som respekterar Nordkoreas suveränitet, säger Kim Jong-Un.

ARTIKELN HANDLAR OM