Inte ensam

Läs hela chatten med Ulric här

NYHETER

Olivia Svenson:

Tack alla som varit inne och ställt frågor till och diskuterat med Ulric. Och tack till Ulric som chattade med Aftonbladets läsare.

Ulric Jansson:

Tack för er tid och kärlek till dig med Mimmi!

Ulric Jansson:

Kärlek Morgan!

Kommentar från Morgan S

Bra jobbat Ulric (Trots att jag varit lite hård mot dig.) Fortsätt kampen (även om jag inte delar din syn på oss män som kollektiv.) :-)

Kommentar från Mimmi

Har läst tidigare kommentarer i chatten och det är uppenbart att många killar blundar/förnekar/inte vill kännas vid hur det ser ut. Men taskig kvinnosyn, trakasserier och våld hänger ihop och ingen kan förneka att också män blir utsatta för mäns våld, att komma tillrätta med rådande "manlighetsnormer" skulle vara ett lyft för hela samhället. Tack Ulric för att du står för det du gjort och belyser problemet!

Ulric Jansson:

Att se hur det drabbade andra. Jag blev illa behandlad av vuxna vid denna tidpunkt och tror att jag hade kunnat relatera. Dessutom älskade jag science fiction så ett besök av mitt framtida jag hade jag tyckt varit helt rimligt!

Kommentar från Emma

Om du kunde åka tillbaka i tiden och prata med ditt yngre du. Vad skulle du uppmana dig själv att göra? Agera?

Ulric Jansson:

Jag håller med!

Kommentar från Gäst

Pojkar och flickor behöver tidigt lära sig hur de fungerar och hur de kommunicerar med varandra. Pojkarna behöver lära sig förstå sig själva, sin kropp och sina drifter. Vi har lämnat dem ensamma utan vägledning och det här är resultatet!

Ulric Jansson:

Precis, viktigt att komma ihåg att både killar och tjejer drabbas!

Olivia Svenson:

Nu är det dags för sista frågan till Ulric!

Kommentar från John

Jag upplevde samma saker i högstadiet och när jag av majoriteten av skolans killar kallades bög på daglig basis, så fort jag gick ut klassrummet för att jag inte hängde på deras macho stil. Både trakasserierna mot tjejerna och mobbningen mot mig ignorerades av skolan, som skulle ha kunnat göra otroligt mycket mer.

Ulric Jansson:

Bättre sent än aldrig.

Kommentar från Guest

Intressant att denna debatt blossat upp nu? Vart har folk varit dom senaste 10-15 åren?

Ulric Jansson:

Håller inte med men accepterar din livssyn.

Kommentar från Antifeminist.

I Sverige heter det "sunt förnuft". Feminismen föll säkert inom detta en gång i tiden, men inte längre. Feminism är bara ännu ett sätt att skapa klyftor istället för att bryta ner dem. Det är en undergrupp till humanismen, och där borde folk nöja sig. Desto mer man komplicerar något enkelt, desto oftare kommer det misstolkas.

Ulric Jansson:

Tack!

Kommentar från Molly

Vill bara säga tack för att du erkänner hur du betedde dig som ung. Ofta får man intrycket att det bara finns offer och inga förövare, både när det gäller detta och mobbning, för att det bara är offren som uttalar sig. Såna som du behövs!

Ulric Jansson:

Det är väl bra att det snackas om det? Men visst har problemet alltid funnits!

Kommentar från Eric

Fattar inte varför detta blossar upp nu? Problemet har funnits så länge jag kan minnas. Varje gång jag är ute sent på stan så ser man någon stackars tjej som knappt kan gå (för full) och killar som försöker få med dig henne hem. Riktigt vidrigt är det!

Ulric Jansson:

AMEN!

Kommentar från Anders Måns

De här som tycker att det är synd om killarna. Lägg av! Killar är inte efterblivna. De fattar om de vill. En tjej ska kunna hångla med tio på raken men när det är nej så är det NEJ.

Ulric Jansson:

Jag tycker att det är bra att du ställer andra män till svars, det är ett stort steg i rätt riktning!

Kommentar från Arne

Jag tänker inte ta ansvar för andra män som beter sig som svin, däremot så läxar jag gärna upp någon som kallar nån för höra.

Ulric Jansson:

Jo, till en viss gräns men vi kan inte blunda för att man kan begå övergrepp bara med ögonen. Därmed inte sagt att det ska kriminalisera.

Kommentar från Anonym

Sitter inte hur man tolkar blickar och leenden lite i varje enskilds huvud?

Ulric Jansson:

Bra sagt!

Kommentar från Anonym

Verklighetsförankring. Vi får träna oss på att vara lyhörda för varandras signaler och inte köra på utan att tänka. Vad som är okej idag är det inte imorgon, eller med någon annan per automatik.

Ulric Jansson:

För mig handlar feminismen om att få ett sammanhang där jag kan förstå vad som händer i vårt samhälle.

Ulric Jansson:

Ok.

Kommentar från Guest

Jag tycker inte att frågan om att vara feminist eller inte, har direkt med saken att göra.

Ulric Jansson:

Känns lite svårt.

Kommentar från Pimme

Hur ser du på obehagliga blickar som vissa män ger kvinnor! Ska även det kunna anmälas?

Ulric Jansson:

Bra där! Du är på väg!

Kommentar från Anders Måns

Jag blir illa berörd av vad jag läser och hör. Sen tänker jag på min högstadietid. Vi tafsade och objektifierade tjejerna i samma årskurs. I bland i grupp. Det finns inget försvar mot det och jag ångrar mig djupt.

Ulric Jansson:

Med respekt och likvärdigt med hur jag bemöter män och transpersoner, hoppas jag.

Kommentar från D

Hur bemöter du kvinnor idag? Jag har svårt att vara trevlig mot främmande kvinnor numera p.g.a att jag flertal gånger har blivit anklagad för trakasserier av främmande kvinnor bara av att jag har hållit dörren öppen för dem.

Kommentar från D

Hur bemöter du kvinnor idag?

Ulric Jansson:

Good point. Jag anser inte att jag går fri från skuld bara för att det finns en struktur.

Kommentar från Slippa ansvar?

killar och män som blir feminister, själva fulat ur och kommit till någon sorts insikt. Gärna tilltalas av den feministiska förklaringsmodellen att män är kollektivt ansvariga för enskilda mäns fel. Är det inte bekvämt att slippa ta ansvar för sina egna handlingar och skylla på hela kollektivet? På så sätt blir gärningsmannen själv ett offer och behöver inte ta ansvar? Vad säger du om det?

Ulric Jansson:

I England kallas det 'common sense'. Att utgå ifrån att det inte är välkommet helt enkelt.

Kommentar från Lotten

Om vi bortser från barnens nyfikenhet o klumpighet så handlar frågan var gränsen går. Så länge vi tjejer sätter ribban helt olika, vissa tål inte att bli tittade på när andra kladdar brutalt på killarna. Hur ska dom stackars killarna förstå vad som är OK eller inte när vi tjejer inte är konsekventa ?

Ulric Jansson:

Tack!

Kommentar från Andreas

Bara av att se kommentarerna här kan man konstatera att vi har lång väg att gå. Hur kan man ens argumentera emot detta? Bra att du tar ditt ansvar Ulf

Ulric Jansson:

Det finns dumskallar även av kvinnokön. Däremot finns det inget strukturellt problem.

Kommentar från Palle

Jag skulle vilja fråga Ulric vad han anser om att det faktiskt finns killar, som mig själv, som blir utsatta för sexuella trakasserier av kvinnor. I mitt fall skedde detta på en fest, då en uttalad feminist tog sig friheten att ta på min rumpa, varpå jag konfronterade henne med detta, jag sade att jag tyckte det var respektlöst och att man inte gör så helt enkelt, och fick till svar något i stil med "Killar vill bli tafsade på...". Det var flera människor som såg när detta hände och ingen sade någonting. Jag har aldrig trakasserat en tjej eller kvinna och blir uppriktigt sagt förbannad när jag läser kommentarer om att detta är ett samhällsproblem och att "män som grupp" ska känna någon form av kollektivt ansvar. Är detta något som kvinnor som grupp ska känna skuld till mig eller handlar det om en enskild händelse utförd av en enskild individ? Det är helt enkelt fel utgångspunkt att tala om detta som ett samhällsproblem där män är förövare och kvinnor är offer. Detta är i alla fall inte en del av min verklighet.

Ulric Jansson:

Att man ser en förtryckande struktur i vårt samhälle och vill förändra det. That's it!

Kommentar från Tobias

Hej Ulric! Kan du kortfattat förklara vad du menar med "feminist"? Tack på förhand!

Ulric Jansson:

Håller med om att det fanns andra problem men att låtsas som om det inte fanns problem med kvinnosynen där...

Kommentar från Andreas

Ulric förstår inte hur uppväxten i jordbro har något med det här att göra. Bodde själv där under min ungdom med ensamstående förälder men att ha dålig kvinnosyn var knappast det stora problemet där.

Ulric Jansson:

Det finns andra undantag från den typen av tänkande. Think outside the penis!

Kommentar från JanBanan

Alternativet när det gäller "omvänd bevisbörda" är givetvis att vi ska ha rättsäkerhet och lika inför lagen. Intressant att du som feminist inte verkar tycka om de grundpelare som finns i ett demokratiskt samhälle.

Ulric Jansson:

Till skillnad från muslimer är män som grupp ansvarig för väldigt mycket lidande och män är INTE uppdelade i bra killar och svin. Vi bidrar alla till strukturen, om inte annat genom att förneka problemet.

Kommentar från Pelle

Självklart finns det problem med hur vi uppfostrar våra pojkar, kolla bara könsfördelningen på våra fängelser. Men samtidigt blir man lite irriterad när alla män dras över en kam, precis som muslimer gör.

Ulric Jansson:

Vad är alternativet?

Kommentar från Pimme

Utveckla gärna dina resonemang för "omvänd bevisbörda". Du ser inte att det skulle kunna komma att missbrukas? Är det verkligen rätt väg att gå?

Ulric Jansson:

Jag lovar!

Kommentar från Jessica

Finns riktiga problem i världen och ni väljer att sitta och tjata om detta. Skaffa er ett job och bidra till välfärden istället.

Ulric Jansson:

Klokt!

Kommentar från Zeke

Barn gör inte vad vuxna säger Barn gör vad vuxna gör.Lite bra förebilder kanske skulle va bra.Inte typ paradis hotell typen

Ulric Jansson:

Tack så hemskt mycket!

Kommentar från F

Bra att du kan erkänna det och gå ut o berätta att du skäms över det. För det borde du, alkohol kan man inte skylla på. Men ingen människa är perfekt och alla har gjort hemska misstag någon gång i livet. Bra att du verkligen ångrar det. Förhoppningsvis kan du va en förebild för andra unga killar. Kram

Ulric Jansson:

ok.

Kommentar från Trött

Poöängen är att man behöver inte bli en grå och tråkig feminist för att ha folkvett!. Och det tragiska är att feministerna kommer använda detta som något sorts filter eller behovsanalys vad vi i vårt samhälle behöver!. Däremot är jag helt för att skolan ska få besök av män som går igenom vissa saker med ungdomar, men inte ur en feministisk "synvinkel" eftersom dem oftast är rädda för debatt, åsikter som går emot deras, och kan lätt förväxlas med andra konstiga ismer..

Ulric Jansson:

Det stämmer inte. Fler våldtäkter anmäls, annansak.

Kommentar från Matte

Men i takt med "jämlikheten" har ju våldtäkter och övergrepp ÖKAT. Det går inte ihop med påståendet att det är rätt väg att gå. För "jämställdheten" struntar i känslor, är bara en kall idé som ska anläggas på oss människor, ta bort det unika om man ska hårdra det. Överallt handlar det om knulla för unga människor och även många vuxna som inte behärskar nära relationer av kärlek, och jämställdheten vill ha oss till konsumenter och avskyr familj och trygghet. Där skapas också en kall syn på sex och sensualism. En man som har tillgång till sensualism och känslor våldtar inte eller tafsar på en kvinna. Men om han tyr sig till en GRUPP som styrs av påståenden, då förloras hans "kunskap". Där börjar man om man vill förbättra samhället.

Ulric Jansson:

Nja, jag var inte ens tonåring när det mesta av det hände så nej. Däremot hade jag en period där jag ansåg mig ha rätt att bestämma över min flickvän.

Kommentar från Guest

Ulric: Kände du dig mer "manlig" när du upplevde att du fick "övertag" mot flickorna och kvinnorna som du trakasserade sexuellt?

Ulric Jansson:

Allt handlar om sammanhang, det går inte att ge ett kort svar på den frågan. Du får PM:a mig!

Kommentar från Anonymtjej

Ulric: Tycker du att det är fel att kolla på porr där kvinnan blir förnedrad och använd som en leksak? betyder det att man har en sämre syn på kvinnan då?

Ulric Jansson:

Mmm, jag har hört om oskrivna regler i hela mitt liv. Upplever inte att de fungerar på annat sätt en ett skäl att blunda för vad som händer.

Kommentar från Kolle

De förekom absolut men fanns en oskriven lag att de som var på tjejer helt enkelt fick på öronen i tidigt skede däremot förekom de aldrig bland mina vänner etc. Kanske de va så enkelt med ditt gäng, ni va helt enkelt för dumma för att fatta och omgivningen för feg. Nåt fel måste de ju va på de människor som utsätter andra för obehagligheter helt enkelt.

Ulric Jansson:

Du är på rätt spår. Eller inte.

Kommentar från Trött

Tycker det är tragiskt av AF att ta i en person som dig som uppenbarligen lider av skuldkänslor och ett behov av att kanske bli sedd?. Låt oss inte glömma att den sexualla kraften, eller som feminister gärna vill kalla (patriarket) som ändå har till största del har utvecklat vårt sammhälle till vad det är idag. Dvs vi bor inte längre i grottor och använder stenar som verktyg. Lätt att stå på barrikaderna och skrika vargen kommer när den mobil som du skriver på är högst sannolikt utvecklat av en man., Ska vi då ta och "tygla" detta genom att feminisera alla män?!, wow.

Ulric Jansson:

Tack!

Kommentar från Alex

Fantastiskt. So basicly vad Ulric har att komma med är att hans världssyn gäller, och ni som inte upplever det likadant som honom, ni är naiva, eller så ser ni det inte för att ni inte vill se det. Fantastiskt! Vad du argumenterar bra Ulric!

Ulric Jansson:

Ja, mitt enda försvar är att jag var väldigt ung och/eller full. Jag har faktiskt bett ett par kvinnor om ursäkt i efterhand.

Kommentar från F

Har du själv tafsat? I så fall hur kan du leva med skammen?

Ulric Jansson:

För mig är det uppenbart att vi måste börja med att skapa ett jämlikt samhälle, då är det dessa problem vi ska börja med. Då kommer också mycket av det andra att lösa sig!

Kommentar från R

Jag tycker att det är hemskt att de flest tjejer jag känner har mer eller mindre blivit våldtagna och/eller trakasserad. Jag tror att det måste till fler vuxna samtal om detta i skolan, för det var inte mycket av den varan när jag gick i skolan. Alltså mycket mer. Killarna förstod väl att det var fel men samtidigt inte hur allvarligt och vilka konsekvenser detta får. Jamenar, hur smart är man egentligen när man är 14år? Men jag tror man inte ska lägga skulden på män, för kvinnor trakasserar ju män också. Alla vet ju vilka storlekar alla killar har i brallan och retas, tafsas och trycker ner killar som är lite blyg och rädd för tjejer osv. Jag tror man ska släppa könet i den här frågan, man och kvinna, det ser ju inte riktigt ut så heller idag, 100% kan inte grupperas in i typiskt manligt och typiskt kvinnligt. Det är problemet vi måste fokusera på tror jag och inte vem som utför problemet!

Ulric Jansson:

Jag tror att vi är benägna att göra värre saker än vi vill erkänna. Sedan kan skälen variera.

Kommentar från Birgitta

Mobbing, sextrakasserier, andra former av övergrepp kan ibland förklaras med omognad i hjärnan som inte växt färdigt förrän vid 24 års ålder. Men det finns äldre människor som beter sig illa. Vad kan de skylla på? Att de är nertryckta och behöver maktkänsla? Inte okey nånstans att sänka en annan människa.

Ulric Jansson:

Kanske det.

Kommentar från Matte

Ulric: Har du funderat på sambandet mellan socialliberalism och feminism, vår levnadskultur i stort - den som feminismen uppenbart vill ha - och det faktum att människor inte har självkännedom gällande sina egna känslor? Där borde vi börja. Och inte då låtsaskänslor genom att kallt via en skolfröken framhärda korrekta idéer, utan verka för en genuin koppling till den man själv är. Varför vill inte Sverige ha det? Vi är ju förbaskat kalla, har svårt för känslor i alla möjliga sammanhang. Vi är konflikträdda, vågar inte diskutera ovanliga uppfattningar. Ska vi lösa problem som detta måste vi sluta agera som en flock och börja vara levande människor, och sluta efterfråga råd från politiskt styrda advokater och journalister och börja diskutera med levande, fria konstnärer. För dessa är experter på vad en människa är.Politiska idéer är aldrig mer än förenklingar av människan och livet.

Ulric Jansson:

Då tror jag inte att du vill se det. En naiv syn på vårt samhälle...

Kommentar från Morgan S

Ulric: När jag läser din berättelse känner jag inte igen mig alls. Kan det handla om vilka värderingar och normer hela din omgivning gav dig? Vill inte påstå att jag växte upp i en idyll men att bete sig som du beskriver mot tjejer var så långt utanför det tillåtna att det aldrig skulle hända. Då växte jag ändå upp i Tyresö bredvid det område som hade 98 % socialfall (området bredvid utgjorde merparten av min skola och umgängeskrets.) Lex Bollmora handlar det om för er som undrar. (Alla bostadsbolag som byggde bostäder under miljonprogrammet fick sätta ut alla sina socialfall i ett och samma område.) Inte helt lyckat. Men som sagt. Tror ändå det fanns normer i den arbetarklassmiljö det ändå var som helt stoppade de tendenser du beskriver. Var tror du normlösheten hos dig uppstod. I din miljö, inom dig eller var kom den ifrån? Den känns inte representativ för oss män som helhet.

Ulric Jansson:

JA! Våra kvinnojourer är livräddare, bokstavligt talat! Mer resurser till dem!

Kommentar från rw

Ulric, fler kvinnohem / temporära bostäder åt kvinnor som far illa i hemmet av pojkvän men som är rädda för att lämna. Vi behöver bland annat också utöka skyddet av kvinnors identitet till tillexempel bilar så att dom inte får fönster krossade eller bildäck uppskurna.

Ulric Jansson:

Jag tror att vi alla har ett filter som gör att vi inte ser det vi inte vill se. Jag tror att det funnits problematiska situationer även i din närhet men du har inte sett det-

Kommentar från Kolle

Är en helt vanlig normal medelålders arbetande man och tycker de är konstigt att så många far illa. I min bekantskapskrets och under hela mit liv vad gäller skola, arbete och dagliga livet har sådant här beteende aldrig förekommit. Hur kan de komma sig, har föräldrar tagit ett större uppfostringsansvar i de område jag växt upp i eller finns de verkligen så många rötägg? De är väl inte så jävla svårt att förstå om en kvinna är intresserad eller inte, eller?

Ulric Jansson:

Inga systen är 'fail safe' men det går inte att acceptera det lidande som dagens system skapar.

Kommentar från Aisling

Du vill ändra systemet med oskuldspresumption hur tänker du dig att ett nytt system skulle fungera och hur förhindrar vi att det missbrukas för att förstöra livet för män som är oskyldiga till anklagelserna?

Ulric Jansson:

Spännande! Jag tror att vi måste skapa trygga rum både IRL och på nätet där pojkar inte kommer i kontakt med grov pornografi. Vad vuxna människor gör är en annan sak.

Kommentar från Guest

Nästan alla som diskuterar detta problem, spenderar mycket energi på att beskriva övergreppen och hur vanligt det är. Sen sägs det liksom i förbigående att "vi måste PRATA med killar/män om vad som är ok och inte". Finns det verkligen någon som tror att det är en lösning? Vet inte killar/män vad som inte är ok, egentligen? Problemet är väl att de är själviska och inte bryr sig om flickans/kvinnans känslor? Hur kan man komma åt det tror du? Tycker du t.ex. att man bör förbjuda pornografi? Eller finns det ingen som helst koppling mellan att många män regelbundet njuter av total objektifiering av kvinnor, och att de sedan behandlar kvinnor som objekt...?!

Ulric Jansson:

Ja, självklart. men det är en MILSVID skillnad i antal och skapat lidande.

Kommentar från Mats

Existera kvinnors våld mot män enligt dig Ulric? Forskarna är ju numera överens.

Ulric Jansson:

Ja du, vad tycker du att jag ska svara på det?

Kommentar från Guest

Ok. Du har trakasserat flickor och kvinnor på löpande band. Du anser att skuld inte bör bevisas, alltså kan vi ta ditt ord för det. Hur länge vill du sitta i fängelse?

Ulric Jansson:

Exakt! Vi behöver skapa helt nya spelregler!

Kommentar från Danne

Vi får lära oss i unga år att det är okej att tafsa och reta tjejer, för vi killar är bara "lite kära i dem" och på samma sätt lär sig tjejer att det är så vi killar visar kärlek.

Ulric Jansson:

Jättetråkigt att höra. Strukturerna tillåter inte att man faller ur normen, därför drabbas både män och kvinnor.

Kommentar från rw

Ulric, Mina föräldrar uppfostrade mig att respektera andra men själv fick jag inte mycket av respekt från andra under min uppväxt utan en hel del mobbing och misshandel från folk av bägge de kön.

Ulric Jansson:

Som jag sade, vi behöver bedöma sexualbrott på ett annat sätt en vanlig brottslighet. Det behövs en revolution!

Kommentar från rw

Ulric, Vi måste seriöst öka straffet för våld mot kvinnor i alla de fall. Men nu har vi ju iallafall haft en lagändring att har en anmälan gjorts av en tjej att hon inte kan ta tillbaka den (om jag inte minns fel?). Men tyvärr är vårat rätssystem uppbyggt på att man är oskyldig tills motsatsen bevisats.

Ulric Jansson:

Min mamma var otroligt tydlig med att ett nej alltid är ett nej, även i sängen nakna. Det gjorde att jag iaf navigerade förbi de värsta övergreppen.

Kommentar från Daniel

Hej Ulric. Hur uppfostrade dina föräldrar dig kring respekten för det motsatta könet?

Ulric Jansson:

Jag tror att vi alla är mer eller mindre skyldiga till det. Könsrollerna skapas tidigt, långt innan de ens vet vad sex är.

Kommentar från Guest

Varför interagerar pojkar med flickor? de vill ha uppmärksamhet, kontakt, förhållande osv. Varför försöker de med att tafsa, komma med sexistiska kommentarer, på olika sätt visa att de är alfahanne?

Ulric Jansson:

Det har jag inte sagt men det är absurt att utgångspunkten vid sexualbrott ska vara att förövaren är oskyldig. Man bör höra bägge parter på samma villkor åtminstone.

Kommentar från Anonym

Ulric har du aldrig träffat en kvinna som ljuger eller hämnas. Eftersom du tycker att det skall vara fritt fram att anklaga män för sextrakasserier utan att behöva bevisa det så kan du bara ha träffat ärliga och snälla kvinnor.

Kommentar från Ulric Jansson

Hej! Nu är jag på plats! Fire away!

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Inte ensam

ÄMNEN I ARTIKELN

Inte ensam

Feminism

Mobbning