Publicerad:
Uppdaterad:

Skottlossning i centrala Tel Aviv – fyra döda och åtta skadade

Av: Oskar Forsberg, Jonas Ekman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Ett terrorattentat inträffade på onsdagskvällen vid en saluhall i Tel Aviv. Fyra personer ska ha dödats och nio personer skadats när terrorister öppnade eld.

Två misstänkta gärningsmän har gripits.

De var under dådet utklädda till ortodoxa judar.

Saluhallen Sarona Market ligger alldeles intill det israeliska försvarministeriets högkvarter. Enligt tidningen Haaretz dödades fyra personer och minst nio personer skadades, varav fyra allvarligt.

Öppnade eld mot förbipasserande

Tidningen Haaretz rapporterar att minst en beväpnad man öppnade eld mot förbipasserande vid saluhallen. Ytterligare en person ska ha öppnat eld på en närliggande gata. Minst sex personer vårdades för skador efter skottdramat i det restaurangtäta området.

De två misstänkta gärningsmännen greps av polis direkt efter dådet. Enligt tidiga uppgifter hade en av gärningsmännen skjutits, medan en tredje misstänkt skulle vara på fri fot. Men det tillbakavisades av polischef Edri.

– Av de två terroristerna har en gripits och den andre skottskadades. Vapnen de bar har omhändertagits. Vi känner inte till att ytterligare någon terrorist skulle vara på fri fot, så enligt våra bedömningar kan människor nu återgå till vardagen, säger Edri.

De två gripna är, enligt talespersonen Ofir Gendelman, kusiner. De ska vara palestinier från staden Yatta, nära Hebron.

Gärningsmännen ska ha varit klädda i svart, utklädda som ultraortodoxa judar, enligt flera vittnesuppgifter från platsen.

UD: ”Följer händelseutvecklingen”

Det finns inga uppgifter om att någon svensk ska ha kommit till skada.

– Jag har talat med Sveriges konsulära enhet. De följer medieuppgifterna men än så länge har vi inte mer information än så, säger Joakim Edvardsson på UD press.

På plats i Tel Aviv finns Mellanösternexperten Anders Persson:

–Det här är en mycket allvarlig attack. Det har varit en våg av våld i Tel Aviv sedan i oktober men det har handlat om knivskärningar och liknande. Nu är det en dubbel skjutning.

Har du information om att det ska finnas sprängmedel i området?

–Det är uppgifter som också sprids i israelisk media men det verkar inte vara något skarpt bombhot. Nu väntar man på vad Israels svar på attacken ska bli.

Texten uppdateras

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN