Kim tog tåg och bil till toppmötet i Hanoi

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Livvakter omger den bil Nordkoreas diktator Kim Jong-Un färdas i vid nordkoreanska ambassaden i Hanoi.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Livvakter omger den bil Nordkoreas diktator Kim Jong-Un färdas i vid nordkoreanska ambassaden i Hanoi.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vinkar från bilen vid gränsen.
Foto: Minh Hoang/AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vinkar från bilen vid gränsen.
Kim Jong-Un vinkar efter att ha stigit ur tåget i gryningen i den vietnamesiska gränsstaden Dong Dang. Stillbild tagen från tv-sändning.
Foto: AP/TT
Kim Jong-Un vinkar efter att ha stigit ur tåget i gryningen i den vietnamesiska gränsstaden Dong Dang. Stillbild tagen från tv-sändning.
Foto: Gemunu Amarasinghe
Avspärrningar och säkerhetspersonal utanför hotell Melia i Hanoi där nordkoreas dikator Kim Jong-Un bor i samband med toppmötet.
Foto: AP/TT
Kim Jong-Un tar en cigg på en tågstation i Kina, på väg mot Vietnam. Bild från japansk tv.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Bilkonvojen med Nordkoreas delegation kör in i Hanoi.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Nordkoreas delegation anländer till Hanoi.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tog tåget och USA:s president Donald Trump är på väg med flyg till veckans haussade toppmöte.

Under stort säkerhetspådrag har den nordkoreanska delegationen anlänt till Hanoi, där ledarna ska fortsätta prata kärnvapennedrustning.

Kims gröna specialtåg rullade in på Dong Dangs station nära kinesiska gränsen, efter en 400 mil lång färd från Pyongyang genom Kina. Flankerad av en grupp livvakter klev den nordkoreanske diktatorn av tåget och möttes av en röd matta, en hedersvakt och nordkoreanska flaggor. I delegationen syntes bland andra hans syster och rådgivare Kim Yo-Jong.

– Det var så spännande när vi blev tillsagda att stå redo för tågets ankomst. Vi såg ledaren på håll. Jag är så glad, det är svårt att beskriva, säger vietnamesen Hoang Thi Thuy, en representant från lokala myndigheter.

Från Dong Dang till Hanoi åkte Kim bil, och drygt tio livvakter sågs jogga en kort stund bredvid bilen innan den ökade farten. Vägarna kantades av nyfikna, och det viftades med amerikanska och nordkoreanska flaggor när den delegationen åkte förbi men bevakningen var samtidigt skarp under den två timmar långa färden till hotell Melia i Hanoi.

Möts onsdag-torsdag

Några timmar senare besökte Kim den nordkoreanska ambassaden.

Trump och Kim träffades första gången i Singapore i juni, vilket ledde till en vagt formulerad uppgörelse om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Förhoppningen från många håll är att ett andra möte ska ge fler konkreta detaljer om hur Nordkorea ska montera ned sitt kärnvapenprogram.

Trump tar presidentplanet från USA, och väntas vara framme i Hanoi sent på tisdagskvällen lokal tid. De båda ledarna kommer att träffas kort på tu man hand på onsdagskvällen vilket följs av en middag där de åtföljs av två rådgivare och tolkar, säger Vita husets presstalesperson Sarah Sanders. Därefter följer ett möte även på torsdagen.

Politisk teater

Trump twittrar att han ser fram emot ett produktivt möte.

Relationen mellan de två har förändrats dramatiskt, från förolämpningar och hot till mjukare tongångar och ett faktiskt möte i Singapore. Men det mötet har avfärdats av experter som en politisk teater, som inte ledde framåt.

– Den viktigaste och mest brådskande uppgiften för dem är att komma överens om vad en nedrustning egentligen innebär, säger forskaren Gi-Wook Shin till Reuters.

– Tvetydigheten och det oklara kring termen ökar bara skepticismen kring vad USA och Nordkorea egentligen ska åta sig att göra.

Mjukare retorik

Få detaljer om hur Hanoi-mötet ska avlöpa har släppts. Det har inför mötet framstått som att Trump vill ge en mindre hård bild av USA:s krav på Nordkorea.

– Jag har ingen brådska. Jag vill inte stressa någon, sade Trump kort före avresan till Hanoi.

– Jag vill bara inte se några tester. Så länge det inte blir några tester är vi glada.

Samtidigt kommer kritik från Amnesty International för att Trump blundar för människorättsbrott i det slutna Nordkorea för att vinna Kims gillande.

"Hans tystnad kring de allvarliga brott som begås mot de mänskliga rättigheterna är öronbedövande", skriver organisationen.

Publicerad: