"Sexuellt beteende" bakom Ulricehamnsmordet

avTT

Foto: Björn Larsson Rosvall
En kvinna i 60-årsåldern hittats död i Ulricehamn i höstas. Arkivbild.

Det finns en sexuell koppling till mordet på en kvinna i 60-årsåldern i Ulricehamn i fjol.

Enligt polisen hade gärningsmannen, som knutits till mordet med hjälp av dna, bland annat visat stort intresse för äldre kvinnor på nätet.

I oktober förra året hittades en kvinna i 60-årsåldern mördad i ett motionsspår i Ulricehamn. Nu har polisen presenterat sin sammanfattning av utredningen. En utredning som visserligen hittade mördaren, en man i 20-årsåldern, men som då redan hade hunnit ta sitt liv.

Enligt polisutredningen kan det ha funnits sexuella motiv bakom mordet.

– Kvinnan blev inte våldtagen, men han har hanterat delar av kläderna på ett sätt som tyder på ett sexuellt beteende, det finns en sexuell koppling till hans handlande, säger biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson.

När polisen i efterhand gick igenom gärningsmannens dator upptäckte man att han vid flera tillfällen både före och efter mordet gjort personsökningar på äldre kvinnor och sökt efter äldre kvinnor på porrsajter.

– Han har gjort omfattande sökningar på äldre kvinnor på nätet, även tagit ut telefonnummer och ringt till kvinnor. Han har haft ett intresse för äldre kvinnor, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, till TT.

Efter mordet sökte mannen också bland annat efter information om dna och om det gick att fuska på ett dna-prov.

– Det är uteslutet att det skulle ha varit någon annan eller att det skulle ha varit flera gärningsmän, säger Matthijs.

Inga kopplingar

Det var bland annat dna-spår på en fimp som gjorde att polisen till slut lyckades hitta mannen. Samma dna hittades bland annat på offrets handskar.

Enligt Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare, finns inget som tyder på att mördaren och den mördade kvinnan kände varandra.

– Vi har i utredningen inte hittat någon koppling mellan offer och gärningsman, säger han vid pressträffen.

I och med att den misstänkte gärningsmannen är död har förundersökningen om mordet nu lagts ner.

Kritik från "GW"

Mordet i motionsspåret i Lassalyckan i Ulricehamn var länge ett mysterium. Polisen tog hjälp av gärningsmannaprofilgruppen och med utgångspunkt av deras slutsatser började man kalla män i området till dna-topsning. Totalt topsades 1 300 personer.

De som kallades men inte kom frivilligt uppsöktes av polisen för provtagning. I januari topsades på det sättet den man vars prov visade sig matcha dna som hittats i utredningen. Men när polisen skulle hämta in honom hade han redan tagit livet av sig.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson riktade flera gånger kritik mot utredningen i programmet "Veckans brott". Han menade bland annat att man med ett annat tillvägagångssätt kunde ha gripit den misstänkte mannen levande.

– Men nu när Leif vet hur det här har gått till, kommer han inte att kritisera oss, säger Lena Matthijs.

– Vi hade aldrig hittat den här gärningsmannen utan att vi hade topsat. Han var ostraffad, det fanns inga kopplingar, det var egentligen ett helt omöjligt brott att utreda.