Nyheter

Frankrike: Nej till fildelningslag

NYHETER

Nytt beslut om fildelningslagen i Frankrike:

Endast en domare har rätten att stänga av en person från internet.

Det blev ett nej till en viktig del av fildelningslagen idag. Beslutet fattades av författningsrådet i Frankrike under onsdagen.

Författningsrådet, en motsvarighet till det svenska lagrådet, har nu prövat om lagen är förenlig med landets författning. Enligt rådets beslut på onsdagen är det en mänsklig rättighet att ha "fri tillgång till offentliga tjänster online" och endast en domare bör ha rätten att stänga av en enskild individ från internet.

Tidigare har lagen mot fildelning, som beskrivs som en av de strängaste på området, fått klartecken i både nationalförsamlingen och senaten.

Viktig fråga i EU

Om lagen skulle ha accepterats hade det inneburit en möjlighet att stänga av internetuppkopplingen i upp till ett år för den som laddar ned film eller musik olagligt, utan att betala. Systemet skulle bestå av en trestegsraket, där den misstänkte först får en varning via e-post, sedan ett vanligt brev och vid tredje förseelsen stängs internetkontot. Det finns även en ny statlig inrättning, känd genom förkortningen Hadopi, som skulle få ansvaret för att spåra och beivra fildelningsbrott.

Frågan är högaktuell även inom EU, där parlamentet i Bryssel förra veckan röstade för ett tilläggsförslag om att ingen ska kunna stängas av från internet utan ett domstolsbeslut i frågan.

TT

ANNONS

Spara totalt 4980 kr när du köper en iPhone12 inklusive AirPods pro hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter