”Jag visste att mina föräldrar letade”

Nu berättar Shawn Hornbeck om hur han återerövrade livet

I fyra och ett halvt år var han kidnappad och blev torterad, terroriserad och sexuellt utnyttjad.

Men sedan han räddades har Shawn Hornbeck gått ut high school i förtid och går i dag i college.

På treårsdagen av sin räddning tackar han sin familj för att de har gett honom styrkan.

Shawn Hornbeck var 11 år när han kidnappades av Michael Devlin.

Inte förrän fyra och ett halvt år senare, när Devlin kidnappat ytterligare en pojke, räddades Hornbeck.

I dag tackar han sin familj för att han överlevde.

Kände styrkan

– Det som verkligen gjorde mig stark var vetskapen om att mina föräldrar alltid skulle leta efter mig, jag hade den bästa relationen ett barn kan ha med sina föräldrar, berättar den i dag 18-årige Shawn Hornbeck.

– Jag kunde känna styrkan från min familj fast jag var så långt borta, berättade han i "Today" på NBC på treårsdagen av sin räddning.

Trots att han inte gick i skolan under tiden han var fånge hos Michael Devlin så har Hornbeck nu gått ut high school – en termin före sina klasskamrater.

Han säger att han arbetade hårt den första sommaren efter att han räddades och att han fick särskild hjälp vid en skola som specialiserat sig på elever med inlärningssvårigheter.

– Jag arbetade hela sommaren för att komma ikapp mina klasskamrater. Jag lade in en extra växel, säger Hornbeck.

Att sedan få komma tillbaka till sin gamla skola och gamla vänner fick honom att må bra och känna sig normal, berättar han.

Lång terapi

Shawn Hornbeck har också bearbetat sina upplevelser i omfattande terapi.

Psykologer hjälpte honom att förstå att "det var något som hände honom, och inte någonting som bestämde vem Shawn skulle bli", säger hans styvfar Craig Akers i tv-programmet.

I dag går han i college och har bilar och tjejer som intressen.

Shawn Hornbeck kidnappades den 6 oktober 2002 när han cyklade i närheten av hemmet. Pizzeria-chefen Michael Devlin torterade och utnyttjade honom – och hotade att döda honom om han berättade för någon vem har var.

Hornbeck levde tillsammans med Devlin i hans lägenhet bara timme bort från sina föräldrar under hela tiden som han var borta.

Trots att fler än en självutnämnd expert sa att Shawn Hornbeck förmodligen var död så vägrade hans föräldrar att ge upp hoppet.

Kidnappade en pojke till

Genombrottet kom i januari 2007, då Devlin kidnappade 13-årige Ben Ownby. Vittnen gav polisen uppgifter om en bil som synts i närheten. Ägaren till pizzerian som Devlin jobbade på insåg att uppgifterna stämde överens på Devlins bil.

Dessutom hade Michael Devlin varit hemma i två dagar i anslutning till bortförandet – så ägaren ringde polisen.

När polisen kom till Devlins lägenhet hittade de de båda pojkarna.

I dag vill Shawn Hornbeck hjälpa andra som varit med om samma sak som honom. Tillsammans med sina föräldrar har han startat en stiftelse, Shawn Hornbeck Foundation.

Under förra året var han bland annat i kontakt med Jaycee Dugard som lyckades fly från sin kidnappare efter 18 år – för att hjälpa henne att återanpassa sig till det normala livet.

Shawn Hornbeck uppmanar människor att bry sig om varandra och vara uppmärksamma.

– Om du ser något så säg till. Kontakta någon. Och oavsett var du är, var medveten om vad som pågår runt om dig, säger han.

Publisert: