Svensk kan ha gripits i Pakistan

avCamilla Sundell, Tobias Österberg

NYHETER

En svensk medborgare uppges ha gripits i Pakistan på onsdagen enligt pakistansk polis.

– Vi kollar upp de här uppgifterna just nu, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Personen ska ha ingått i en grupp om fem utländska medborgare, som befann sig hos en lokal ledare för den militanta organisationen Jaish-e-Mohammad i Sargodha, omkring 20 mil söder om Islamabad.

Distriktspolischefen Usman Anwar uppgav att samtliga gripits i ett hus som tillhör ledaren.

– Vi har gripit fem utlänningar i en räd, sade Anwar.

Bland de gripna uppges även ingå en amerikan-pakistanier, två från Jemen sam en egyptier. De misstänkts enligt polisen vara delaktiga i att planera attacker i Pakistan.

"Har ingen information"

UD kontrollerar just nu om uppgifterna om att en svensk medborgare ska ha blivit gripen.

– Den svenska ambassaden och UD:s enhet för den här typen av frågor har ingen information om detta, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Ulrika Sundberg, den svenska ambassadören i Pakistan, har inte lyckats få bekräftat att en svensk finns bland de gripna.

Bannlyst

Talespersonen för den amerikanska ambassaden, Richard Snelsire, sade att han kände till uppgifter om gripandena men hade inte fått information från pakistanska myndigheter.

Den jihadistiska gruppen Jaish-e-Mohammad tros hålla till i södra delen av Punjabprovinsen, där Lahore är huvudstad. Organisationen grundades av Masood Azhar för snart tio år sedan och den misstänks ligga bakom flera terrordåd i Pakistan samt i Indien.

Jaish-e-Mohammad sägs tidigare ha utnyttjats av pakistansk militär, men den extremistiska gruppen bannlystes 2002.