Rekordmånga skadade sig i halkan

Vintern har slagit till i Mälarregionen.

Resultatet blev att flera av de stora akutmottagningarna behandlade rekordmånga halkskador i går. Och i Västerås gick man på onsdagen ut i stabsläge.

– Vi hade extremt hög belastning, säger Marcus Wallén, vårdenhetschef på Karolinska sjukhusets akutavdelning.

Marcus Wallén, vårdenhetschef på Karolinska sjukhuset.
Marcus Wallén, vårdenhetschef på Karolinska sjukhuset.

Det snabba väderomslaget betydde rekord i halkskador på Södersjukhuset, Danderyd och i Uppsala.

På akuten i Västerås tvingades man gå ut i stabsläge vid lunch i dag på grund av överbelastningen på ortopeden. Vårdplatserna fylldes snabbt av halkskadade patienter.

Även extrapersonal fick inkallas för att klara av tillströmningen.

– Det beror på halka och kraftigt snöfall, det har helt enkelt varit en oväderssituation som lett till hög belastning under kort tid, säger Eva-Britt Billberg, chef på akutkliniken i Västerås.

Ringde in extrapersonal

När trycket var som högst på Karolinska sjukhuset i Huddinge tvingades också de ringa in extra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

– Värst är när isen smälter och det sen snöar ovanpå. Och i början av säsongen innan alla har vant sig vid att det är halt, säger Marcus Wallén på Karolinska sjukhusets akutavdelning.

– Även om man inte opererar så måste patienten ofta gipsas och det tar tid. I går fick vi ringa ner läkare från ortopedkliniken, säger Lotta Påhlman-Lind, också vårdenhetschef på sjukhuset.

Den i särklass vanligaste skadan är handledsfrakturen. Men det stämmer inte att det bara är gamla människor som halkar och slår sig, menar Malin Håkansson som är klinikansvarig sjuksköterska på ortopedakuten.

– När halkan kommer halkar alla, säger hon.

Gamla som halkat skadar sig dock ofta värre än vad unga gör.

– De som verkligen har brutit något är oftast gamla. Men i går fick jag känslan av att det var lika mycket högklackade stövlar och gympadojjor som låg bakom fallen, säger Lotta Påhlman-Lind.

Chockerande siffror

Uppsala sjukhus var också hårt belastade under tisdagen och slog rekord i antal halkskador, 101 personer innan klockan fyra.

– Det är ganska chockerande siffror, säger Ann-Christin Hultman, projektledare för skaderegistreringen på akutmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Dessutom var skadorna relativt allvarliga.

– De flesta hade jättefula benbrott. Halkan gör att man får fula benbrott som kräver operationer.

Många av patienterna uppgav att det var plogat men inte sandat där de föll.

– Att sätta på halkskydd på skorna är inte helt fel för äldre damer. Och ha bra skor. Tänk på dem som dina vinterdäck, säger Ann-Christin Hultman.

Publisert: