Hon utvisas utan sin son

avMalin Axelsson

NYHETER

Janifa, 37, får 10 000 dollar om hon åker ifrån försvunne Ronsy

Foto: Foto: stefan jerrevång
ENSAMSTÅENDE MAMMA Janfia och barnen ska utvisas till Irak. Att hennes äldste son är försvunnen, att hon tillhör en kristen minoritet, att hennes make kanske är död och att hon inte har någon släkt kvar i Irak räcker inte.

Ensamstående mamman Janifa, 37, ska utvisas – trots att tolvårige sonen är spårlöst försvunnen.

För att åka erbjöds hon 10 000 dollar av Migrationsverket.

– Jag kom till Sverige för att skydda mina barn, inte för att sälja min son, säger hon.

Foto: Foto: privat
RYMDE HEMIFRÅN Sedan tolvårige Ronsy rymde hemifrån har ingen i familjen sett honom och hans mamma vet inte ens om han mår bra.

I slutet av maj rymde tolvårige Ronsy hemifrån. Han hade fått veta att familjen troligen skulle utvisas – och hoppades att de skulle få stanna om han försvann.

”Vi är alla förlorade”

Sedan dess har Janfia, 37, och Ronsys två småbröder inte sett honom. Janfia säger att hon inte vet var sonen är eller om han mår bra.

– Han trodde nog att det skulle hjälpa oss, men i stället är vi alla förlorade, säger Janifa.

Hon sitter med händerna knäppta över magen och kämpar mot tårarna.

Familjen bor på ett stödboende i Stockholm och i soffan utanför sovrummet läser nioårige sonen läxan – en svensk barnbok.

Janfia har fått avslag på sin asylansökan.

När hon besökte Migrationsverket fick hon veta att hon kommer att utvisas, även om sonen inte har kommit tillbaka. Om hon reste frivilligt erbjöds familjen motsvarande 10 000 dollar.

Prästen Håkan Sandvik var med som stöd för Janfia under samtalet.

– Så det du säger är alltså att den tolvårige pojken får bli i Sverige, resten av familjen ska skickas ut? frågar han handläggaren på en ljudupptagning av samtalet som Aftonbladet har lyssnat på.

– Det är så som Migrationsverket ser det, ja, svarar handläggaren.

”Djupt inhumant”

Advokat Helen Westlund, Janfias juridiska ombud, är mycket upprörd:

– Det här är exceptionellt. Att man kan tänka sig att skicka i väg en mamma när man inte vet vad som har hänt barnet är djupt inhumant.

Får det gå till så här, att en mamma utvisas utan sin tolvårige son?

– Jag har aldrig hört talas om en liknande situation. Det är väldigt svårt att få en helhetsbild på bara den här beskrivningen, men vi kommer förstås att titta närmare på det här, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.