Läsarna sågar budgeten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-21

Regeringen satsar stort på sänkta skatter och stöd till kommunerna. Helt fel tycker läsarna som vill att arbetsmarknadspolitik och skola ska få mest pengar.

Klicka på bilden för att förstora

I dag presenterade regeringen den nya budgeten. En valbudget säger experten Annika Creutzer, en krisbudget säger finansminister Anders Borg. Tonläget var rejält uppskruvat i dagens riksdagsdebatt. Oppositionens Tomas Östros anklagade bland annat regeringen för att vara oförsiktig med statens finanser.

- Vi hade överskott i offentliga finanser, i dag lånar regeringen för att sänka skatten, sade Östros.

Finansminister Anders Borg anklagade istället oppositionen för att skapa ett samhälle byggt på bidrag.

- Överbud och bidragspolitik är Östros politik, sade Anders Borg.

Orättvis fördelning

Aftonbladets läsare bryr sig inte om riksdagens retorik. Istället rasar de mot en fördelningspolitik som många tycker slår mot redan utsatta grupper. Läsarna är stenhårda i sin kritik. "Oansvarigt", "valfläsk" och "den där "budgeten" är inte värd papperet den är skriven på" är några spontana omdömen.

- Det verkar som Anders Borg äntligen har hittat den sedelpress som han tyckte Mona använde när hon lade sin budget. Om man tagit huvudet ur sanden lite tidigare så kanske kommunerna hade sluppit att friställa folk, enligt min mening för lite för sent, skriver en läsare.

Om läsarna fick bestämma

Aftonbladet frågade läsarna om vilka sektorer som var viktigast att prioritera i budgeten om de fick bestämma. När 38373 personer hade röstat låg kategorierna ”arbetsmarknadspolitik” och ”skola och utbildning” i topp. Strax efter kom ”vård och äldreomsorg”. Likheterna med regeringens budget är få. Där är ”sänkt inkomstskatt” och ”pengar till kommunerna” de största posterna. I läsarnas prioriteringslista kommer kommunerna först på plats nummer sju.

Hela 47 procent av de cirka 8000 läsare som röstat upplever att de är förlorare i regeringens budget. 12 procent tror inte att det blir någon större skillnad och 40 procent tror att de blir vinnare. Många är oroliga för de svagare grupperna i samhället.

- Bidragspolitiken är historiskt skyhög i detta nu då utförsäkrade tvingas gå till socialkontoren runt om i detta land med mössan i hand. Att bidra efter förmåga och få tillbaka efter behov tycks inte längre råda i dagens Sverige. Sänkta skatter, i en redan hårt rationaliserad offentlig sektor, kommer att leda till att vi tvingas in i privata försäkringsfällor. Etappvis monteras vår välfärd ner och det är ansvarslöst om något!, skriver en läsare.

Läsare berättar ur livet

Många läsare har hört av sig till Aftonbladet med sina berättelser om hur budgeten kommer att påverka dem. De som märks mest är pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna.

Ett flertal uppgivna sjukskrivna läsare ger sin syn på Borgs politik och deras dom är inte nådig.

- Eftersom jag har varaktig sjukersättning sedan flera år så tillhör jag de stora förlorarna. Som multisjuk med stora sjukvårds- och medicinbehov så får jag bara höjda kostnader och lägre ersättning. Ev kan de förändrade beräkningsgrunderna för bostadstillägget kompensera några saker men knappast allt. Alliansens politik är ju tydligen att vi som är sjuka ska svältas ut, vi ska ha riktigt låga ersättningar och höga skatter, skriver en läsare.

Även många arbetslösa hör av sig med stor oro över vad de arbetsmarknadspolitiska programmen kommer att betyda för dem. Flera har redan upplevt missförhållanden och är nu bekymrade över vad som kommer att hända.

- Jag är en 60-årig jobbsökande. Efter tre års arbetslöshet har jag varit med om olika statliga arbetsmarknadsåtgärder. Den senaste är hos ett privat företag som har skapat fem olika program för att sysselsätta långtidsarbetslösa i Fas tre. Tre av de här programmen har fått godkännande och pengar från Arbetsförmedlingen. Hundratals långtidsarbetslösa slussas in i programmen, vilka många av oss upplever som kränkande och helt meningslösa. Idéen är inte att hjälpa oss skaffa arbete - då skulle företaget förlora en viktig inkomstkälla.

Pensionärernas frustration märks särskilt tydligt i kommentarsfälten.

- Av dagens pensionärer har många slitit väldigt hårt i arbetslivet ända sedan de gick ut realskolan (som det hette då). Många har alltså arbetat hårt i 50 år av sitt liv. Är de inte värda att få en trygg ålderdom utan att behöva vända på varje krona?

Läsarna försvarar Borg

Det finns också läsare som försvarar Anders Borg och alliansens politik.

- Anders Borg är ung, och har ett nytänk som Östros saknar. Han har sina kanaler i EU och rådgör säkert med finansministrar i EU. Sverige är i tiden! Att konsekvent anse att "låna till skattesänkningar", är bara ett sätt att låta det som det är oansvarigt. Det finns ju två läror om detta! Sverige har för höga skatter! Kunskap får inte straffbeskattas sa Urban Bäckström i godmorgonsoffan i morse. Välfärden raserars inte med skattesänkningen, skriver en läsare.

Under måndagskvällen får läsarna chansen att ställa finansminister Anders Borg till svars i en chatt. Förhoppningsvis kan han räta ut en del frågetecken kring budgeten där.