Nyheter

Håll koll på dina vänner med ”Google latitud”

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Dina vänner markeras ut på karta i mobilen

I dag lanserar Google ett nytt verktyg som gör att du kan dela med dig av information om var din mobiltelefon befinner sig.

Med hjälp av ”Google latitud” kan dina vänner se på en karta i sin mobiltelefon eller på sin persondator var du är.

Det nya verktyget lanseras med den nya versionen av ”Google maps” som släpps i dag.

Med hjälp av information från satelliter, mobilmaster och från Wi-fi-uppkopplingar räknar Google ut var en persons mobiltelefon befinner sig, skriver AP.

Visas på karta

Positionen kan sedan ses av andra användare på en karta i användarens mobiltelefon eller persondator.

Användaren laddar ned programvaran till sin mobiltelefon och reglar själv om han eller hon vill dela med sig av uppgifter om sin egen position, och för vilka informationen ska vara tillgänglig. Det går också att stänga av funktionen helt och hållet.

Det finns även en version av programvaran för persondatorer som gör att användaren från sin persondator kan se på en karta var bekantas mobiltelefoner befinner sig, uppger AP.

Flera mobiloperatörer, bland annat Telia och Telenor, har tidigare lanserat liknande tjänster.

27 länder

Googles verktyg fungerar i 27 olika länder – däribland Sverige – och kan för närvarande användas med de flesta Blackberry-mobiler som kan hantera färg, de flesta Windows Mobile 5.0+-modeller och de flesta Symbian S60-mobiler. Stöd för T-Mobile G1 och Apples iPhone kommer inom kort, uppger Google.

För att möta eventuell kritik ur integritetssynpunkt har Google lovat att ingen information om någon användares position som är äldre än den senaste positionen lagras av företaget, skriver AP.

Det finns i nuläget inga planer på att sälja annonser tillsammans med Google latitud, uppger AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa enkelt tandblekning hemma - vitare tänder på 30 minuter.

Dentway

Publisert: