MP: Fredrik Reinfeldt blandar bort korten

NYHETER

Peter Eriksson: ”Beskedet är att de är beredda att sitta kvar med passivt stöd från Sverigedemokraterna”

Foto: SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt försöker blanda bort korten när det gäller Sverigedemokraterna med en "armbågsinvit" till Miljöpartiet.

Det anser språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

I fredags hävdade Fredrik Reinfeldt att den borgerliga regeringen inte kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Om partiet får en vågmästarroll i riksdagen efter nästa val, kan det bli aktuellt att söka samarbete med Miljöpartiet, framhöll både han och folkpartiledaren Jan Björklund och centerledaren Maud Olofsson.

Beskedet stod i centrum när Miljöpartiet inledde sina kommundagar och valupptakt i Örebro på lördagen. Båda språkrören tyckte att Reinfeldts egentliga budskap kom i skymundan.

Halvhjärtad invit

– De försöker dribbla bort det med halvhjärtade inviter med armbågen till oss. Men beskedet är att de är beredda att sitta kvar med passivt stöd från Sverigedemokraterna, sade Peter Eriksson.

Han bygger det på att Reinfeldt inte ville ge besked om han tänker avgå om de borgerliga blir större än de rödgröna men utan egen majoritet och Sverigedemokraterna blir tungan på vågen.

– Annars driver Moderaterna i grundlagsutredningen att statsministern ska avgå vid sådana situationer, sade Maria Wetterstrand, som i sitt tal gav ombuden ett tydligt besked.

– Det är helt uteslutet att vi skulle agera stödparti åt Moderaterna, som dessutom skulle sitta på nåder från Sverigedemokraterna, sade hon.

Ökat självförtroende

Både hon och Peter Eriksson framhöll att de tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gett ett tydligt besked att de inte tänker bilda en minoritetsregering ens med passivt stöd från Sverigedemokraterna, utan i stället kommer att bjuda in mittenpartierna för en majoritetsregering.

Av Maria Wetterstrands tal framgick tydligt att Miljöpartiets självförtroende fått sig ett rejält lyft efter framgångarna i EU-valet.

– Vi har etablerat oss som Sveriges tredje största parti och det är full rimligt, sade hon.

Målet i nästa års val är att fördubbla valresultatet, det vill säga minst 10,4 procent. I en rödgrön regering ska Miljöpartiet förutom klimatfrågor särskilt ta ansvar för småföretagarna. För att förbättra deras villkor föreslår partiet en sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretag med tio procentenheter och en ännu kraftigare nedsättning för soloföretagare som anställer ytterligare en person.

TT