Nyheter

Svinfluensan slår hårt mot Ukraina

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Skolor hålls stängda och invånarna uppmanas att undvika stora folksamlingar

Svininfluensan har slagit hårt mot Ukraina och hittills har 81 personer dött.

Nu tror världshälsoorganisationen WHO att det här är en indikation på hur den nya influensan kommer att drabba det norra halvklotet.

– Situationen är väldigt allvarlig, säger Aftonbladets Peter Kadhammar på plats i Ukraina.

Peter Kadhammar och Urban Andersson (foto) rapporterar från Ukraina.
Peter Kadhammar och Urban Andersson (foto) rapporterar från Ukraina.

Det kallas för det hittills värsta utbrottet av svininfluensan i Europa. Än så länge misstänks 81 personer i Ukraina ha avlidit av den nya influensan A(H1N1). 15 000 personer vårdas just nu på sjukhus för sjukdomen och sammanlagt 250 000 misstänks ha insjuknat. Framförallt är det i Lviv-regionen som flest fall rapporterats.

Siffrorna har tvingat landets myndigheter att ta i med kraft.

"Öde stad"

Sedan några dagar tillbaka hålls skolor och universitet stängda, servicepersonalen måste bära munskydd, flera gränsövergångar har stängts och invånarna uppmanas att undvika stora folksamlingar.

– Alla munskydd är slut, så även mediciner och d-vitaminer. På tv talade alldeles nyss premiärministern Yulia Tymoshenko om läget. Staden Tjernivtsi där vi befinner oss är nu en relativt öde stad, folk håller sig hemma, säger Aftonbladets Peter Kadhammar som befinner sig i Ukraina.

Världshälsoorganisationen WHO skickade i måndags, efter en offentlig vädjan från Ukrainas regering, ett expertteam till Ukraina för att hjälpa landet med svinfluensan. Man ska undersöka varför så många drabbas i landet och varför en stor del av dem drabbats så hårt, rapporterar AP.

Antas vara svininfluensa

På WHO säger man att de sjuka man tagit tester på hittills i Ukraina är sjuka i svininfluensa, och att man kan anta att de övriga som inte testats även de drabbats av viruset.

– Utbrottet i Ukraina kan vara en indikation på hur viruset kan komma att bete sig på det norra halvklotet under vintersäsongen. Speciellt i områden med samma sjukvårdssituation som i östra Europa, säger Gregory Hartl, talesman för WHO.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: