Hus och hem

Lantkök i säteriet

NYHETER

"Det är här i köket vi helst samlas"

Den oemotståndliga doften av eld och trä och nybryggt kaffe sprider sig ut i de många rummen.

Huset är stort, men på Hålltorps säteri är det köket som är hemmets hjärta.

Vi är på landet. Det hänger en rådjurstrofé på väggen i köket. En välsutten länsstol av skinn tronar vid matbordets ena kortsida och mjuka naturvita sittkuddar täcker långbänken.

Men de läckra, roliga prydnadskuddarna av fuskpäls och med fjädrar som följer soffryggens hela längd ger också en känsla av storstadsdesign. Genom stora fönster strömmar ljuset in.

Det känns i hela kroppen – det här är en plats att älska. Det gör Christin och Michael Hofbauer också. I tre år har de bott med sina tre barn på Hålltorps säteri och sakta men säkert sätter de sin personliga prägel på 1800-talshuset.

–?Vi vill inte ha en traditionell herrgårdskänsla. Vi har vår egen stil som är ljus och lätt och det blir ett annorlunda möte mellan olika tidsepoker, berättar Christin.

Började från grunden

Köket var helt utblåst när familjen flyttade in. De började från grunden och ritade mycket själva. Delar av huset är byggt av trä från parken utanför. Därför kändes det både roligt och viktigt att fortsätta att välja material från trakten. De valde en nytillverkad köksinredning i lantlig stil och lät mura upp en vägg med en öppen spis som rumsavdelare och stämningsskapare.

Hålltorps säteri har alltid varit ett stort lantbruk med många olika verksamheter. Bland annat fanns här ett tegelbruk. Självklart är den nymurade väggen gjord av just de tegelstenarna.

–?Jag ritade spiskåpan och så hade vi murare från trakten som hjälpte oss att förverkliga den. Vi bodde i Oslo då och det är alltid svårt att delta i husbyggen på distans, men den blev precis som jag ville! berättar Christin.

Prylar från världens hörn

Den rymliga köksön mitt i rummet har en bänkyta gjord av en rejäl bit sten från Kinnekulle. Det är en av de största skivorna därifrån som utvunnits i ett enda stycke.

Christin och Michael delar det stora inredningsintresset. Många möbler och föremål är köpta på resor runt om i världen. Det är gammalt och nytt i skön förening. Det är burget och bondromantiskt, pampigt och praktiskt om vartannat. Här pågår alltid något. Det är inte undra på att köket på Hålltorp har blivit hemmets hjärta.

–?Barnen läser sina läxor vid bordet, spelar gitarr i soffan. Det är ljust, det är mysigt, det är lättsamt. Man småpratar bra här. Våra vänner vill hellre sitta här än ute i matsalen, skrattar Christin.

Och det är här i köket som vi i familjen helst samlas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård