Nyheter

Ny lag som gör det svårare att strejka

NYHETER

Regeringsförslag efter ”Lavaldomen” – men den svenska modellen bevaras

Det blir svårare att ta till stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad i framtiden.

Men regeringen menar att den svenska modellen är ohotad.

I dag kom regeringens förslag efter den omdiskuterade Lavaldomen.

Den nya lagen ska reglera villkoren för utländsk arbetskraft när ett utländskt företag tillfälligt gör jobb i Sverige. Lagen ska börja gälla 1 april nästa år. Regeringens förslag till lagstiftning läggs i spåren av den omtalade Lavaldomen där Byggnads i efterhand fick nobben av EU:s domstol för blockaden av ett skolbygge i Vaxholm 2004.

Rätten till konfliktåtgärder

Lagen bygger på utredaren Claes Stråths utredning som blev klar i december i fjol och tar bland annat sikte på när facken ska ha rätt att vidta konfliktåtgärder.

"De nya förutsättningarna för stridsåtgärder innebär att de kollektivavtalsvillkor som fackföreningarna tar strid för bland annat måste vara hämtade från ett svenskt centralt branschavtal och bara får reglera vissa områden – exempelvis lön, arbetstid och semester", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen gör den nya lagen att Sverige kan behålla den svenska modellen tillsammans med gällande EG-rätt.

Kritik från två håll

– Vi behöver inte införa system med lagreglerade minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal. De svenska kollektivavtalen bildar normen för regleringen av anställningsvillkor för utstationerade arbetstagare, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i en kommentar.

Både fack och arbetsgivare var kritiska till Claes Stråths utredning när den lades fram förra året. LO tyckte inte att förslagen täpper till kryphålen som oseriösa arbetsgivare kan använda för att dumpa löner. Svenskt Näringsliv ansåg att utredningens förslag till vissa delar strider mot EU:s lagstiftning.

TT, aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter