Nyheter

”Forskarna överdriver om klimathotet”

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Hackare har kommit över tusentals forskardokument - som sägs avslöja överdrifter

Ett respekterat forskningscenter för klimatförändringar i Storbritannien har fått sin server hackad.

Hackarna publicerade sedan vad som sägs vara tusentals av forskarnas mejl och dokument på nätet.

Det publicerade materialet eldar på debatten om huruvida vissa forskare överdriver människans klimatpåverkan.

Det är klimatforskningsavdelningen på University of East Anglia som fått oönskat besök i sin server. Det är ett av världens främsta forskningscenter för klimatförändringar.

Universitetet bekräftar att de fått data stulna, men kan inte bekräfta om materialet som publicerats på internet är äkta, skriver AP.

Mejl från chefen

Det är mer än tio års korrespondens mellan ledande forskare i Storbritannien och USA som kommit på villovägar. Drygt 1 000 mejl och 3 000 dokument har nu lagts upp på internet efter hackerattacken förra veckan.

I ett av de läckta mejlen skriver institutets chef Phil Jones till sina kollegor om grafer som visar klimatstatistik över förra årtusendet.

Vissa studier tyder på att den globala uppvärmningen avstannade runt 1960, men de tillbakavisas av andra studier som visar att uppvärmningen ser ut att fortsätta.

"Klar med trick"

Jones skriver i sitt mejl att han sammanställt nya data. Han har " just blivit klar med Mikes trick att lägga på de riktiga temperaturerna för varje serie över de senaste 20 åren, och från 1961 för Keiths, för att dölja nedgången".

Kollegan som Jones refererar till som Mike, är Michael Mann, en professor i meteorlogi vid Pennsylvania State University. AP har sökt honom för en kommentar utan resultat.

Och ordet "trick" har fått skeptiker till den globala uppvärmningen att gå upp i limningen. De menar att mejlat utgör ett bevis på att forskare i maskopi med varandra snedvrider bevis för att styrka sina teorier om att människan orsakar klimatförändringar.

Phil Jones medger att mejlet är äkta, men tillbakavisar att han skulle ha manipulerat några bevis och säger att kommentaren har tagits ur sitt sammanhang.

– Ordet "trick" har använts kollegialt, i betydelsen av något klokt. Det är löjligt att säga att det skulle syfta på någonting annat, säger han i ett uttalande.

Jones sa ingenting om vem "Keith" är.

Publicering skadlig

"Jag har inga ord" bloggade Stephen McIntyre som driver climateaudit.org, en sajt som utmanar dagens syn på klimatförändringar, efter att dokumenten läckt ut.

University of East Anglia skriver i ett uttalande att informationen som läckt ut är medvetet utvald för att underminera "den starka samstämmighet som råder kring hur mänsklig aktivitet påverkar jordens klimat på ett farligt sätt".

"Den selektiva publiceringen av några mejl och andra papper som tas ur sin kontext är skadlig och kan inte ses som ett sätt att engagera sig i den här frågan på ett ansvarsfullt sätt".

Skandalen briserar bara några veckor innan FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Då ska 192 nationer försöka komma överens om ett klimatavtal som ska minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Många, däribland FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, tror att chanserna till ett avtal är minimala.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

”De överdriver om klimathotet”
Publisert: