Björklunds fadäs om nationalhjälten

Trodde att Zlatan invandrat från Balkan – ”Det var en lapsus”

Jan Björklund försökte plocka politiska poäng på Zlatan Ibrahimovic under sitt tal på landsmötet, men avslöjade sin okunskap om stjärnans bakgrund.
Jan Björklund försökte plocka politiska poäng på Zlatan Ibrahimovic under sitt tal på landsmötet, men avslöjade sin okunskap om stjärnans bakgrund.

VÄXJÖ. Ökade löneskillnader, reformerad arbetsrätt och sänkt skatt.

Folkpartiledaren Jan Björklund tog ett kliv åt höger när han talade på partiets landsmöte i dag.

Men det alla pratade om efteråt var fp-ledarens riktiga fadäs när han försökte plocka en politisk poäng på Zlatan Ibrahimovic:

– Visst hade väl Sverige varit fattigare utan Zlatan, uppvuxen på Balkan, sade Björklund i talet, uppenbarligen helt ovetande om att Zlatan är född i Malmö och uppväxt i stadsdelarna Rosengård och Sofielund.

På den efterföljande presskonferensen avslöjade Sydsvenskan hans pinsamma miss.

– Du sade att Zlatan är uppväxt på Balkan. Vilken Zlatan tänker du då på? undrade tidningens ledarskribent Henrik Bredberg.

– Ja… Han har rötter där, svarade Björklund.

– Han är uppväxt i Malmö, påpekade Bredberg.

– Ja. Det var en lapsus, sade Jan Björklund.

Hyllade USA

Men Björklund började sitt tal med en rejäl hyllning till USA. EU och Europa i all ära, men det är USA vi har att tacka för den värld vi lever i.

– Tre gånger har USA räddat demokratins fortlevnad i Europa: första världskriget, andra världskriget och under det kalla kriget, sa Björklund.

– Utan USA hade demokratin som samhällssystem inte existerat i världen efter 1945.

Och Björklund gick precis som KD-ledaren Göran Hägglund tidigare har gjort till hårt angrepp med den svenska "intellektuella kulturvänstern".

– Den är enligt min mening mer vänster än vad den är intellektuell eller kulturell och den har USA som sitt hatobjekt, sa Björklund.

Folkpartiledaren lämnade den ekonomiska krisen bakom sig och valde att se framåt. Framtiden är ljus - i alla fall om Jan Björklunds politik får styra. Hans recept:

”Sänkt skatt”

Sänkt skatt, bland annat värnskatt. Det ska löna sig att utbilda sig och det ska löna sig att arbeta. Löneskillnader är bra.

En bättre skola med fler betygssteg, tydligare krav och ökad disciplin. Men framförallt: Den svenska skolan ska bli statlig igen.

Ja till kärnkraft - för miljöns skull.

Ja till euron - vi blir fattigare utan den.

Moderniserad arbetsrätt - för företagens överlevnad. Fler undantag så att de mest kompetenta får behålla sina jobb.

Bland annat.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin såg en folkpartiledare som tog ett stort kliv till höger.

– Han är mer höger än Fredrik Reinfeldt. Till exempel när det gäller ökade löneskillnader och hans väldiga hyllning till USA.

– Han sa egentligen ingenting nytt men det blev ändå en liten uppenbarelse när han paketerade in alltihop i ett paket.

Publisert: