Storm lamslog Skåne

Tält över bassäng lossnade och föll ner över badande

En storm skakade om södra Sverige ordentligt på torsdagskvällen.

Öresundsbron stängdes under några timmar, flygtrafiken vid Sturup var begränsad, tågtrafiken på Västkustbanan låg nere och flera tusen personer var utan el.

Flera trafikolyckor inträffade i stormens spår – men inga allvarligare skador har rapporterats.

SMHI utfärdade en så kallad klass 2 varning över Skåne. Varningen innebär att det är fara för allmänheten, risk för stora materiella skador och risk för störningar i samhällsfunktioner, som till exempel kollektivtrafiken.

Med anledning av varningen beslutade Länsstyrelsen i Skåne att skärpa beredskapen på flera håll i Skåne.

Och blåste gjorde det under kvällen. På Öresundsbron har det uppmätts vindbyar på 42,8 meter/sekund och i inlandet mellan Malmö och Ystad har byvindar på över 30 m/s uppmätts, enligt Vägverket.

Öresundsbron öppen igen

Öresundsbron stängdes av helt omkring 16.30 efter att en lastbil välte på tvären ute på bron till följd av den kraftiga blåsten. Bron öppnades igen strax innan 21.

– Men det blåser kraftigt, just nu 25 meter /sekund. Blåser det mer än 27 meter/sekund så måste vi stänga bron, så det är på gränsen, sa Jesper Skjönnermand, informatör på Öresundsbron, vid 21.30.

Flygtrafiken till och från Sturup drabbades av förseningar och inställda och omdirigerade flighter.

– Det blåser kraftigt men vi håller flygplatsen öppen. Vilka flighter som kan avgå och landa har bland annat att göra med flygplanstyper och säkerhetskrav säger Björn Strandberg vid Sturups pressjour.

Här ser du hur flygtrafiken påverkas.

All tågtrafik på Västkustbanan, såväl fjärr- som lokaltåg, låg nere sedan ett träd blåst omkull och lagt sig över spåret strax utanför Helsingborg vid 19-tiden.

Tågtrafiken på sträckan Ängelholm–Göteborg är sedan 20-tiden i gång, uppger Banverkets presstjänst. Däremot står tågen fortfarande stilla mellan Helsingborg och Ängelholm – och trafiken väntas inte komma i gång förrän i morgon förmiddag, rapporterar TT.

Strömavbrott

Stormen orsakade också tusentals strömavbrott i flera län. I Skåne var drygt 5 000 fortfarande utan el vid midnatt.

– I Skåne kommer dock några kunder att vara strömlösa till i morgon bitti. Just nu är inga montörer ute på reparation i södra Skåne på grund av risken att få träd över sig. Enligt prognosen ska dock vindarna lägga sig efter 21 varpå reparationsarbetet återupptas, säger Johan Aspegren vid Strategi och Kommunikation på Eon, vid 20.30.

Ett tält som är spänt över utomhusbassängen på Lindängenbadet i Malmö blåste ner över de badande i vattnet vid 19.20.

100 träd på väg

Vid midnatt hade ett relativt lugn åter lägrat sig över Skåne.

– Det blåser fortfarande, men inte mer än 10 -15 meter/sekund, säger Calle Persson vid Skånepolisen.

Han säger att det verkar som om trafikanterna anpassat körningen efter väderförhållandena. Så trots flera incidenter på vägarna har inga allvarligare olyckor inträffat.

– Men vi har säkert fått 100 samtal om träd på vägen. Sånt händer när det blåser.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN