Anmälan blev liggande – sexköpare kan gå fria

avMikael Stengård

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
14-åringen var rädd Det var bland annat i det här bostadsområdet, Lindängen i Malmö, som de tre misstänkta körde omkring med den 14-åriga flickan. Efter att ha tvingat flickan att ha sex med okända delade de andra ungdomarna på pengarna som männen betalade.

Den 14-åriga flickan såldes av sina vänner till flera äldre män.

Men ärendet blev liggande i ett halvår och nu kan sexköparna gå fria.

– Vi kan inte spåra dem, hade utredningen startat tidigare hade vi gripit dem, säger åklagare Ulrika Rogland.

Åklagare Ulrika Rogland.

Aftonbladet rapporterade i går om två flickor och en pojke, i åldrarna 17-20 år, som misstänks ha sålt en lätt förståndshandikappad flicka helt öppet till flera män i Malmö.

Först efter att en anhörig till 14-åringen fattade misstankar polisanmäldes trion. Men det tog ett halvår innan polisen tog tag i anmälan och grep dem.

Först i går åtalades de två flickorna och pojken. Men polisen har inte kunnat spåra männen som betalade för att ha sex med flickan. Och risken för att de går fria är stor.

Männen kunde ha spårats

Nu uppger åklagare Ulrika Rogland att männen förmodligen skulle ha hittats om polisen hade tagit tag i anmälan tidigare.

– Vi skulle inte kunnat ha förhindrat själva brotten. Men vi skulle ha haft större chans att spåra männen och ställa dem inför rätta. Nu har vi inte mycket att gå på, säger hon.

Endast en man har identifierats. Men det kan röra sig om ett hundratals män som har betalat för att ha sex med 14-åringen.

– Jag kan inte säga exakt hur många män det rör sig om, men det är betydligt fler än en. I såna här fall är det viktigt att man kommer i gång med utredningen så snabbt det bara går. Dels för att skydda offren och dels för att det då blir lättare att få gärningsmännen identifierade och ställa dem inför rätta, säger Rogland.

Fler går fria

Malmöfallet är bara ett i raden av sexualbrottsfall där männen som köper sex lyckas komma undan.

Enligt statistik som SVT Rapport tagit fram har antalet sexköpsåtal minskat från 123 stycken för sex år sen till 24 förra året. Sen förbudet mot att köpa sex infördes i Sverige för drygt tio år sen har bara två personer dömts till fängelse.

Problemet är enligt åklagare och polis att det finns för få resurser att utreda sexualbrott.

– Jag har länge efterlyst mer resurser för den här typen av brott, och även för andra brott som rör relationer eller brott mot barn. Som det ser ut i dag har vi inte tid att utreda alla anmälningar vi får in, säger Ulrika Rogland.

Just nu går en statlig utredning igenom den svenska sexhandeln och utvärderar lagarna. Bland annat utvärderas effekterna av prostitution och straffvärdet. Förslag väntas i vår.

I fallet med den 14-åriga flickan är männen inte bara misstänkta för brott mot sexköpslagen utan också våldtäkt mot barn.