Advokaten spelade in film där han namngav sin mördare

avLinda Hjertén

NYHETER

"Om ni ser den här videon beror det på att jag mördats"

Advokaten Rodrigo Rosenberg kände på sig att han skulle mördas.

Så han spelade in en video och lade ut på Youtube där han namngav sin baneman: Guatemalas president Álvaro Colóm.

– Om ni ser den här videon beror det på att jag mördats, säger han.

Foto: www.youtube.com
Rodrigo Rosenberg.

”Om ni ser den här videon, beror det på att jag, Rodrigo Rosenberg, har mördats på order av Guatemalas president Álvaro Colóm och hans närmaste”.

Så inleder advokaten sitt dryga 18 minuter långa videotal som nu ligger på Youtube, skriver spanska ABC. I det inspelade uttalandet sitter han bakom ett skrivbord och talar in i en mikrofo

Sköts i en "drive by"

När filmen spelades in är oklart men den spreds snabbt efter att fyrabarnspappan och advokaten i söndags mördades på öppen gata i Guatemala City.

Han sköts till döds av vad man tror var hyrda torpeder i en så kallad "drive by", där man skjuter ut från en bil i rörelse.

Mordet kunde snabbt ha hamnat i glömska om det inte vore för att Rosenberg innan sin död spelat in videon som direkt efter skjutningen spreds till lokala medier och på websidor.

Regeringen nekar

I filmen säger Rosenberg att han tror att han kommer att mördas för att han har information om ett uppmärksammat mord på företagsledaren Khalil Mussa och hans dotter den 14 april i år. Enligt Rosenbergs vittnesmål var även de morden utförda på order av regeringen – och hans vetskap om detta ska ha satt honom i livsfara.

Rodrigo Rosenberg säger att han inte vill att hans död ska vara förgäves och att han hoppas att de skyldiga ställs till svars.

Presidentens talesman Fernando Barillas gav i går regeringens svar på anklagelserna från den mördade advokaten. Han säger att de är rena lögner skapade för att orsaka politiskt kaos.