Försvaret måste spara 3 miljarder

avSebastian Chaaban

NYHETER

Myndigheter avvecklas

Försvaret tvingas spara 3 miljarder kronor.

Fyra myndigheter kommer avvecklas.

Det var budskapet när Marie Hafström presenterade stödutredningen.

Marie Hafström. Foto: Scanpix

I dag presenterades utredningen som regeringen beslutade att tillsätta tidigare i januari om stödet till försvarets stödverksamheter.

Marie Hafström, tidigare generaldirektör vid Försvarsmakten har lett utredningen.

Och hon föreslår ett bantat försvar.

Inom det militära försvarets stödverksamheter ska drygt tre miljarder kronor sparas.

– Det handlar om att frigöra resurser till den operativa verksamheten, vilket är Försvarsmaktens egentliga uppdrag, sa Marie Hafström på presskonferensen.

Myndigheter läggs ned

I dag har försvaret fyra myndigheter som stöder verksamheten: Försvarets materielverk, Totalförsvarets forskningsinstitut, Totalförsvarets pliktverk och Försvarshögskolan.

Marie Hafström föreslår att samtliga fyra avvecklas – men att delar av Försvarets materielverk (FMV) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bildar en ny stödmyndighet från januari 2012.

Delar av verksamheten vid Försvarshögskolan kommer att läggas ut på olika universitet och högskolor.

Officersprogrammet ersätts med en akademisk examen samt yrkesutbildning.

Många kan förlora jobbet

Från 2010 till 2014 ska besparingarna på tre miljarder genomföras. Inom de områden som berörs finns i dag runt 8 600 anställda.

Men hur många jobb som försvinner vill inte Marie Hafström säga.

– Jag kan inte ange detta, men säger så här, att ska man göra så här stora besparingar så är det klart att det får konsekvenser för både civil och militär personal. Men det här innebär att resurser frigörs så förbanden kan förstärkas. Det kommer behövs anställas specialistofficerare och soldater till insatsorganisationen. Och det är därför resurserna behöver frigöras, säger Marie Hafström till aftonbladet.se

Nu är stödutredningen överlämnad till försvarsminister Sten Tolgfors och regeringen som ska ta ställning till förslagen.