Samuelsson avgår

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-04

Mats Odell: Omöjligt för henne att fortsätta

Idag blev det klart att Marianne Samuelsson tvingas sluta som landshövding.

– Det känns jättetrist att inte få fortsätta, säger hon till SVT:s Aktuellt.

Hon är JO–anmäld för sina uttalanden.

Klockan 16 höll kommunminister Mats Odell en presskonferens där han berättade att Gotlands landshövding Marianne Samuelsson avgår.

– Vi har gemensamt kommit fram till att det bästa är att hon lämnar sitt uppdrag. Det var ett svårt beslut. Som läget nu är var det omöjligt för henne att fortsätta. Det bästa är istället att hon tar tag i nya arbetsuppgifter på regeringskansliet, säger Mats Odell.

Hon kommer att avgå så fort som möjligt. Det är oklart vem som kommer att efterträda henne. Länsrådet Anders Granat kommer att vikariera som länshövding.

Lockad i fälla

Marianne Samuelsson berättar att hon egentligen ville fortsätta på sin post.

– Det är naturligtvis trist att inte kunna fullfölja det uppdrag som jag har haft som landshövding, och jag vet att jag har mångas förtroende och att jag aktivt har arbetat för att Gotland ska utvecklats, säger Marianne Samuelsson till TT.

På tisdagskvällen ställde hon upp i en intervju i SVT:s Aktuellt.

– Det känns jättetrist att inte få fortsätta, säger hon.

Tidigare idag skrev Marianne Samuelssson i ett pressmeddelande att hon ”är lockad i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda". Det uttalandet backar hon på tisdagkvällen ifrån.

– Det är en känsla som jag har haft, men vi har lagstadgad meddelarfrihet och den ska vi värna om, säger hon till TT.

Mats Odell har diskuterat med Marianne Samuelssson både idag och igår och vill inte kommentera om det var hennes uttalande i pressutskicket som avgjorde saken.

– Det är ett mycket olyckligt uttalande som knappast bidrog till möjligheterna att fortsätta på länsstyrelsen på Gotland, säger Mats Odell.

Ville inte tappa näringsmöjligheter

Bakgrunden till skandalen är en hemlig ljudinspelning på länsstyrelsen där man hör att Marianne Samuelssson kommentera strandskyddet och Payex-ägaren Max Hanssons strandtomt.

– Max Hansson är en av våra största företagsägare, eller den största företagsägaren vi har på ön, sa Samuelsson på ljudupptagningen.

Då frågade en av handläggarna om man kan behandla folk så olika.

– Vi får ju inte tappa näringsmöjligheter. Vi får inte tappa det som är väldigt angeläget för att Gotland ska ha arbetstillfällen. Vi kan inte bara ha människor som vandrar på stranden, det kan man ju inte överleva på, sade hon.

Tagna ur sitt sammanhang

Mats Odell kommenterar inspelningen:

– Hon säger att hon står bakom den grundlagsstadgade principen om allas lika värde inför lagen men den bilden finns inte ute i samhället.

Själv säger hon att de inspelade uttalandena är tagna ur sitt sammanhang.

– Det som jag ångrar är att jag inte lyckades få fram det som är för mig en självklar princip: allas likhet inför lagen. Det ångrar jag att jag inte gjorde ännu tydligare, säger hon till TT.

Mats Odell har inte alls undersökt de myndighetsbeslut som ligger till grund för skandalen.

– Myndighetsutövningen är det inte min eller regeringens sak att utvärdera. Det har vi inte alls vägt in.

Marianne Samuelsson är JO-anmäld för sina uttalanden.