Falsk läkare försöker sälja mattor

NYHETER

Han utger sig för att vara läkare när han ringer upp patienter som vårdats på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Sedan försöker han få dem att köpa mattor av sin bror.

På sjukhuset tror man att någon obehörig lyckats ta sig in i det elektroniska journalsystemet.

”Ytterst allvarligt”

– Mattor låter ju märkligt i sammanhanget, men vi ser ändå ytterst allvarligt på det här, säger SU:s informationsstrateg i säkerhetsfrågor, Johanna Rydbäck till TT.

Enligt Rydbäck har sju patienter som vårdats på Sahlgrenska hört av sig till sjukhuset. Alla berättar ungefär samma historia. En person som utger sig för att vara läkare ringer upp. Han har i en del fall lämnat information om patienterna som bara kan stå i deras sjukjournaler. Samtidigt försöker han få patienterna att köpa mattor.

Hackat sig in

Alla som läser sjukhusets databaserade e-journaler måste logga in med personligt lösen. Dessutom måste de ha en så kallad vårdrelation till patienten.

Obehöriga kan ha kommit över lösen, eller hackat sig in i systemet, tror man på sjukhuset.

– Vi går nu genom alla loggar för att se vem som läst de här patienternas journaler. Om det är en anställd som ringer upp, eller vidarebefordrar uppgifterna kan personen sägas upp, och polisanmälas, säger Johanna Rydbäck.

TT