”Det finns mycket som talar för dinkeln”

Mats-Eric Nilsson, matskribent i Svenska Dagbladet, chattade med läsarna

Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara"."
Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara"."

I dag chattade Mats-Eric Nilsson, matskribent i Svenska Dagbladet och författare till böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara", med läsarna.

Här kan du läsa läsarnas frågor och Mats-Eric Nilssons svar.

Sandra säger: Hejsan! Jag undrar hur man som kund ska veta att man köpt en bra vara utan färgämnen och aromämnen och sånt? det är det ju nästan i allt man äter.. Vad kan man äta som inte innehåller ngt farligt? Kram, Sandra

Mats-Eric Nilsson säger: Kolla innehållsförteckningen. Det står ju trots allt på förpackningen vad varan innehåller. Och både färgämnen och aromämnen måste anges.

Ulf Johansson säger: Hej! Är den glutamat som tillsätts i mat mer skadlig än den som finns naturligt i grönsaker?

Mats-Eric Nilsson säger: Glutamat som finns naturligt har ingen ifrågasatt från hälsosynpunkt. De misstankar som finns gäller E621 och andra smakförstärkare som innehåller betydligt högre koncentrationer av glutamat.

cissi säger: hejsan! vad ska man tänka på när man köper kött och köttfärs? ska man köpa affärens egenmalda eller det som är förpackat på fabrik?

Mats-Eric Nilsson säger: Jag köper min köttfärs i en butik jag litar på, med manuell köttdisk. Centralpackad köttfärs med åtta dagars hållbarhet är inget som lockar mig.

Anders säger: Är sedan flera år medveten om innehållet i våra livsmedel...Svårast att hitta tycker jag är en glass som är värd namnet. Finns det?

Mats-Eric Nilsson säger: Du har rätt i att det är svårt att hitta. Det finns dock två fabrikanter, Österhagens glass och Olof Viktors. Jag tipsar om dem i mina böcker. Annars kan man ju göra glassen själv, till exempel i glassmaskin.

Åsa säger: Hej Mats-Eric! Finns det någon smaksatt yoghurt som är bra innehållsmässigt? Vad är glukos-fruktos sirap för något? Tack för att du öppnat våra sömniga ögon när det gäller mat! Åsa

Mats-Eric Nilsson säger: Tack själv för ditt engagemang. Jag ar inte full koll på hela yoghurtsortimentet. Allmänt sätt innehåller smaksatta varianter ofta tillsatser i form av aromämnen. Om jag skulle vilja ha en hallonyoghurt skulle jag köpa en naturell variant och ett paket frysta hallon. Bör räcka till ett flertal portioner.

Charlie säger: Om det nu är så illa med brödet i butikerna, var får jag tag i riktigt bröd som jag kan lita på? Tid till egen bakning är verkligen minimal.

Mats-Eric Nilsson säger: Förstår att du kan ha svårt att hinna baka. Dels finns ett antal riktiga bröd i vanliga livsmedelsbutiker, exempelvis från Saltå. Och sedan får du leta bland småbagerierena. På sajten www.aktavara.org finns en lista över sådana bagerier om du klickar på Sverigeguiden.

David säger: Är det inte så att folk egentligen vill ha tillsatser i maten, att man undviker torrt bröd och brun köttfärs? Hade inte producenterna undvikit tillsatser om konsumenterna ville ha sådan mat?

Mats-Eric Nilsson säger: Nja, det är nog en sanning med modifikation. Visst får vi som konsumenter på sätt och vis det vi begär. Men problemet är att vi i så liten utsträckning vet hur de moderna livsmedlen kommer till och vad de egentligen innehåller. Det är det jag berättar i mina böcker, och sedan får du och andra konsumenter göra sina val.

Maria Björklund säger: kan vi lita på att det som står i inehållsförteckningen verklingen följs? Har en mjölk-allergiker o gluten-allergiker i familjen själv är jag alergisk emot calnötter! ibland är brödet penslat med nötter utan att det framkommit! Blev dödssjuk och fick cortooson o allergimedicin akut! de räddade mig som tur var! tänk om det varit ett barn som fårtt i sig det!

Mats-Eric Nilsson säger: Låter verkligen otäckt det du var med om. Många allergiker lever farligt i kontakten med de moderna livsmedlen. Jag har inga belägg för att fabrikanterna skulle mygla med innehållsförteckningarna. Tror att det ofta är slarv som ligger bakom när innehållet inte överensstämmer med deklarationen. Men det kan ju vara nog så allvarligt!

Åsa säger: Vad tycker du att man ska använda sig av för mjöl när man bakar bröd? dinkel?

Mats-Eric Nilsson säger: Har inget givet svar på denna fråga. Beror ju på vilket bröd man vill baka. Man kan göra utmärkta surdegsbröd på såväl vet och råg som dinkel. Men visst, det finns mycket som talar för dinkeln.

Modde säger: tack för ditt arbete, nackdelen nu är att det tar dubbelt så lång tid att handla, men jag känner mig å andra sidan nöjd när jag är klar! Jag har letat efter hårdost fri från tillsatser och har bara hittat Coops Ekologiska Änglamark, finns det fler?

Mats-Eric Nilsson säger: Ja, det finns några stycken, men visst är det många konserveringsmedel, inklusive antibiotika, i våra hårdostar. I vanliga butiker kan man hitta såväl några svenska som franska och schweiziska hårdostar utan tillsatser.

vägg säger: Hej! som vegetarian äter jag mycket frysta grönsaker (påsar med wokgrönsaker) och krossade tomater i tetra. Är dessa fulla av tillsatser också, precis som allt annat verkar vara?

Mats-Eric Nilsson säger: Vanliga frysta grönsaker innehåller sällan tillsatser. Däremot är det vanligt att såserna som hör till gör det. Kolla innehållsförteckningen!

Marie säger: Om du själv fick plocka bort ett livsmedel från butikshyllorna, vilket skulle det vara?

Mats-Eric Nilsson säger: Oj, vilken svår fråga. Det finns så många att välja på. Alla som innehåller smakförstärkare, färgämnen och aromämnen skulle jag omedelbart avlägsna, om jag fick.

Publisert: