Förbjuden musik fyllde gatorna

Musikanter trotsade nya förbudet i Göteborg

Sällan har det stått så många musikanter på Göteborgs gator och torg som på onsdagen – första dagen då underhållningen förbjöds.

Däremot lyste polisen med sin frånvaro.

Göteborgs gator fylldes av musikanter, trots dagens nya förbud. Foto: Erik Abel/Scanpix
Göteborgs gator fylldes av musikanter, trots dagens nya förbud. Foto: Erik Abel/Scanpix

En av alla dem som protesterade mot förbudet var Hampus Andersson:

– Vi är ett gäng på åtta musikanter här som ville spela i dag bara på grund av förbudet, säger han till TT:s reporter i musikhavet vid Kungsportsplatsen.

”Hur skönt som helst”

Men det dröjde innan han kunde ta sig in i den jammande församlingen vid Kopparmärra – den stora statyn föreställande Karl IX till häst. Där trängdes minst ett tjugotal personer som framförde musik av diverse olika genrer, bland annat sambaliknande världsmusik.

– Min tid kommer, sade Hampus Andersson med sin mandolin.

Även publiken tycktes uppskatta protestaktionen mot beslutet att göra centrala Göteborg fritt från gatumusik under en stor del av eftermiddagen.

Paulina, 18 år, och Caroline, 19, båda från Göteborg, satt på ett kafé vid Harry Hjörnes plats. De drack cola och spisade klassiska rock- och bluesdängor framförda av ett sexmannaband.

– Det känns väldigt dåligt med ett sådant förbud. Det här är ju hur skönt som helst, att sitta och lyssna till den här musiken tillsammans med andra, sade en av dem.

Ingen risk att gripas

Polisen höll en låg profil under första förbudsdagen. Men en ordningsvakt tyckte att tremannabandet The Magic Bling, som spelade utanför Coop på Kungsportsavenyn, var störande och bad dem flytta på sig.

– Gatumusik är inget brott, sade Linnéa Andreassen i gruppen.

Men de valde att packa ihop sina instrument för att slippa bråk. Gruppen, som kommer från Uppsala, ska spela sig ned till Zürich. Göteborg var första stoppet.

Någon större risk att musikanterna skulle gripas av polisen var det inte.

– Vi lägger fokus på att informera om denna nya lokala föreskrift och berättar för dem att det inte är tillåtet längre. Det är det vi prioriterar nu. Det har blivit ett problem att det har spelats för mycket, på fel platser. Annars hade inte kommunen valt att göra så här, säger Lars Tegenfeldt, inre befäl vid Citypolisen i Göteborg till TT.

Fokus på information

Det är inte så att ni sätter dit dem så fort ni kan?

– Nej.

Vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen var ingen gripen.

– Vi har fokus på att informera, sedan får vi se hur det faller ut.

Han betonar att det inte råder något totalt spelförbud.

Det gatumusikerna gör sig skyldiga till är brott mot lokal hälsoskyddsföreskrift vilket är bötesbelagt.

Publisert: