Här spärrar de in barnen

Av: Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

Lisa, 12, låstes in fem gånger på en vecka

En ville inte sova. En annan drack läsk ur flaska. En tredje spottade på ett stängsel.

Alla tvingades in i en kal cell – avklädda.

På statens ungdomshem har personalen satt i system att straffa barn med olaglig isolering.

Nina, 11, vet. Hon låstes in fem gånger på två månader.

Barnens isoleringscell Barnen får spärras in i max 24 timmar i de kala cellerna. Rummet är kalt och med bara en madrass på golvet. Kläderna tvingas barnen ta av sig – annars kan de skada sig själva under isoleringen.
Foto: Foto: Daniel Velasco
Barnens isoleringscell Barnen får spärras in i max 24 timmar i de kala cellerna. Rummet är kalt och med bara en madrass på golvet. Kläderna tvingas barnen ta av sig – annars kan de skada sig själva under isoleringen.

Ekot har hittat 463 dokumenterade fall där barn och ungdomar har satts i isoleringscell på statens ungdomshem. Samtliga har inträffat under andra halvåret 2008.

I fler än hälften av fallen saknas laglig grund för isoleringen, enligt Barnombudsmannens jurister som på Sveriges Radios uppdrag granskat materialet.

Sänds i radio

I vissa fall räcker det med att barnen vägrar gå och lägga sig eller äta upp sin mat för att personalen ska tvinga in dem i cellen. Det framgår av reportaget som sänds i P1 klockan 16.00 i dag.

– Som jag uppfattade det hade de rätt att isolera någon för lite vad som helst, säger en flicka som suttit på ungdomshem i inslaget.

En annan pojke berättar och hur en 14-åring bestraffades:

– Vi åt middag och han skulle resa sig upp och råkade tappa glaset. Personalen trodde att det var med mening. Tre fullvuxna karlar tog tag i honom och tog med sig honom till isoleringen.

11-åring låstes in

I Sverige finns 31 ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis). Enligt myndighetens egna uppgifter ska de intagna vara mellan 12 och 21 år.

Ändå återfinns Nina, 11, bland de barn som isolerats. Fem gånger på två månader låste personalen in den lilla flickan i en cell.

Också Lisa, 12, sattes i isolering vid fem tillfällen – på mindre än en vecka. En gång hölls hon inlåst i nästan ett dygn. Sedan fick hon komma ut en kvart – innan hon låstes in igen.

Personalens anteckningar vittnar om flickans skräck inför att hamna i cellen:

”Skriker upprepade gånger rakt ut, kräks tre gånger, ville ej ta av sig kläderna själv. Vi var tvungna att hjälpa henne”.

Bara underkläder

Isoleringscellen är ett kalt rum med en galonmadrass på golvet. I programmet berättar personalen på ett av hemmen att ungdomarna tvingas klä av sig innan de blir inlåsta – för att de inte ska skada sig själva.

Underkläderna får de behålla på, ibland en t-shirt.

Sis sköter sin egen tillsyn men har själva aldrig granskat dokumenten – trots upprepade larm om missbruk av isoleringen.

– Vissa saker är ju skrämmande, faktiskt. Det verkar som den unge blir avskiljd för i princip ingenting och det får inte förekomma säger Ann-Kristin Vesterlund, chef för tillsynen på Sis, till P1.

Efter Ekots granskning har Sis beslutat att utreda ett tiotal av fallen.

Det här är Sis

Statens institutionsstyrelse, Sis, driver 31 så kallade särskilda ungdomshem.

Där ska ungdomar mellan 12 och 21 få vård.

Orsakerna kan vara sociala problem, svåra hemförhållanden eller självskadebeteende. Vissa av ungdomarna är dömda för brott.

Publicerad: