Nyheter

Hoppet ute för besättningen

Av: 

Catarina Håkansson

NYHETER

Förlista fartyget hittades imorse

Det är nu över ett dygn sedan fartyget Langeland försvann utanför Kosterfjorden. Man har hittat fartyget – 300 meter från dess senast kända position.

Men chansen att hitta överlevande ombord är numera obefintlig. Och Sjöfartsverket har avblåst sökningen längs ytan.

Hela området har sökts av igen under dagen med räddningshelikopter och kustbevakningens flygplan. Men räddningsaktionen avslutades strax innan klockan 14.

– Allt som kan göras har gjorts, säger Peter Lindquist, presstalesman på Sjöfartsverket till Aftonbladet.se vid klockan 14.30.

Bubblade olja

Hur goda är chanserna att hitta besättningen vid liv?

– Om de ska ha en chans ska de ha hunnit ta sig ur innan fartygen sjönk. Är de ombord nu finns det inget vi kan göra för dem. Det är ytterst osannolikt att de kunnat överleva ett dygn där nere. Även om de hittat luftfickor har luften tagit slut, sa Peter Lindquist vid klockan 11.

Enda chansen var att hitta de sex människorna på stränder eller holmar. Men hela området söktes av redan igår.

Klockan 07.51 på lördagsmorgonen hittade man olja som bubblade upp ur vattnet. Med hjälp av två lokala fiskare har man sökt av området med ekolod runt den senast kända positionen och upptäckte ett undervattenseko som inte varit där tidigare.

300 meter bort

Kustbevakningen har svept över ytan med en släpsonar som kan bilda ett detaljerat ekolodsavtryck av botten. Men det är för djupt och bilderna har inte blivit riktigt bra.

Fartyget ligger väldigt djupt. En vanlig räddningsdykare kan ta sig ner på 40 meters djup. Men fartyget tros ligga på drygt 100 meters djup.

Istället ska man sända ner en rov - en styrbar underfarkost med griparm som kan ta bilder - och styras från ytan.

– Vi anser att fartyget är hittat, säger Christer Fjällström, vakthavande befäl på Kustbevakningen till Aftonbladet.se vid klockan 12.30.

Platsen där man nu troligen hittat fartyget är inte långt ifrån den senast kända positionen – 300 meter.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Här inträffade olyckan
Publisert: