Var fjärde svensk vill förbjuda nya minareter

Moskén vid Islamic Center i Malmö.
Moskén vid Islamic Center i Malmö.

Var fjärde svensk vill förbjuda minaretbyggen.

Äldre är större motståndare än yngre, visar en ny undersökning av Sifo/Svt Debatt.

Totalt har 1659 svenskar deltagit i undersökningen, som presenteras i SVT Debatt i kväll.

Var fjärde svensk, 26 procent, vill ha ett förbud mot byggen av minareter.

"Beror på oro"

– Det är ungefär samma proportion som i Schweiz, säger Jan Hjärpe, författare och professor emeritus i islamologi, till Aftonbladet.

I Schweiz förbjöds minaretbyggen i söndags efter en folkomröstning.

– Populistisk framlingsrädsla finns hos var fjärde person. Det är tydligen något som är generellt i Europa, säger Jan Hjärpe.

Det högsta motståndet finns i Malmö. Men undersökningen visar också att motståndet är högt i Göteborg och övriga Sydsverige.

– Jag tolkar det som en reaktion på oron för den ekonomiska och politiska framtiden. Det är en felanalys av problemens orsaker, så ser jag på det, säger Jan Hjärpe.

Vanligare bland äldre

Äldre är större motståndare än yngre, och män vill införa förbudet i större utsträckning än kvinnor enligt undersökningen.

– I tidigare undersökningar kan man se tydliga kopplingar mellan äldre och främlingsfientlighet eller främlingsrädsla. Jag har en mycket enkel förklaring. När vi äldre, jag är själv 67 år, gick i skolan hade vi inga muslimska kamrater. För yngre är muslimer inget främmande eller exotiskt, säger Jan Hjärpe.

44 procent, mindre än hälften, vill tillåta minaretbyggen. Samtidigt är 30 procent av de tillfrågade är tveksamma till ett förbud.

Fotnot: Debatt sänds i SVT1 klockan 22.00 i kväll.

Publisert: