NKS, Nya Karolinska Solna

NKS saknar barninredning – personal ber om gåvor

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Miljardnotan räckte inte till inredning för barnen på Nya Karolinska.

Nu vädjar personalen om hjälp från privata företag för att skapa lite trivsel.

”Som ni kanske har läst så är inte detta dyra sjukhus barnanpassat alls. Därför försöker vi göra detta genom att fråga om företag skulle kunna skänka en gåva till oss,” skriver en sjuksköterska.

”Patienten först” är Nya Karolinskas motto.

Det innebär att allt som skapas, utgår från patientens perspektiv, skriver landstinget på sin hemsida.

Trots det kritiseras prestigebygget för att barnen i stort sett ha glömts bort. Fortfarande snart ett och ett halvt år efter invigningen saknas det i stort sett barnanpassning. När andra sjukhus har lekrum och bibliotek möts barnen på Nya Karolinska av nakna väggar och karg sjukhusmiljö utan leksaker och böcker.

Ber om gåvor

Nu vädjar personal på barnallergi och lungmottagningen om hjälp för att skapa en mer ombonad miljö.

”Vi sätter bland annat upp roliga väggdekorer i korridoren och på undersökningsrummen. Detta uppskattas något oerhört hos barnen. Min fråga till er är om ni skulle kunna tänka er att skänka någon fin dekor till oss. Vi har många rum som behöver piffas upp."

Flera företag i Stockholm har tagit emot förfrågan per mejl och telefon om de kan skänka ett bidrag.

– Jag tycker det är helt sanslöst att personalen ska behöva gå ut och be om hjälp för att ett sjukhus är så felbyggt, säger en av dem som tagit emot brevet.

Företagaren kan tänka sig att skänka en gåva, men principiellt anser han att det är landstingets uppgift att ansvara för att barn inte far illa på grund av sjukhusmiljön.

61 miljarder

En anställd på Nya Karolinska säger till Aftonbladet att privata gåvor är enda sättet, någon budget till vidare inredning och utsmyckning finns inte, trots att totalkostnaden för sjukhuset hittills uppgått till drygt 22 miljarder kronor och är beräknad till 61 miljarder fram till 2040.

– Det gäller egentligen hela sjukhuset, det är inte barnanpassat över huvud taget. Det finns barn som måste vara inlagda här länge utan möjlighet till lek, säger Aftonbladets källa som jobbar i verksamheten.

– Alla kan nog förstå hur viktigt det är att barn kan hitta trivsel och känna sig bekväma när de besöker ett sjukhus. Här är det helt kalt.

Tidigare har bland andra Barncancerfonden slagit larm om samma sak:

”Familjer och barn blir isolerade i kala, sterila vårdrum. På cellgiftssvaga ben får barnen ta sig fram med droppställningar genom långa korridorer för att träffa andra”, skrev Barncancerfonden och föräldrar i en debattartikel i november.

Svante Norgren är temachef för barn- och kvinnovård, han delar kritiken om bristen på barnanpassning.

– Jag kan säga såhär, sjukhuset är generiskt byggt, alltså inte anpassat eller specifikt ritat för barn, men så fort vi fick nyckeln och flyttade in i lokalerna började vi genomföra förbättringar.

Vad säger du om att personalen själva tar ansvar och söker privata gåvor?

– Jag tycker att det är bra att vi har engagerad och handlingsinriktad personal, men självklart vore det bättre om det var barnanpassade avdelningar vi flyttade in i.

Hade ni ingen möjlighet att påverka utformningen av lokalerna under själva byggprocessen?

– I mycket begränsad omfattning innan vi fick nyckeln till byggnaden, men sedan dess har vi gjort kontinuerliga förbättringar.

Enligt Svante Norgren kommer det att byggas barnrum på varje våningsplan. De ska vara klara efter sommaren och finansieras delvis genom privata donationer.

– I den bästa av världar skulle det inte behövas, men nu är situationen som den är.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

NKS, Nya Karolinska Solna