Ipred-dom överklagas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-15

Bredbandsleverantören Ephone vill att målet tas upp igen

Bredbandsleverantören Ephone överklagar domen i Sveriges första Ipredmål.

Med stöd från tusentals kunder och allmänhet i ryggen vill de att fallet tas upp igen.

– Vi gör det här för att det finns ett tydligt intresse att frågan omprövas av högre instans, säger Bo Wigstrand, VD på ePhone.

Den första april, samma dag som Ipred-lagen trädde i kraft, begärde förlagen Bonnier Audio, Earbooks, Norstedts förlagsgrupp, Piratförlaget och Storeside ut personuppgifter om en misstänkt fildelare av internetoperatören Ephone.

Fildelaren misstänktes ha spridit 2000 ljudböcker på nätet av flera kända författare.

Ephone vägrade lämna ut kundens namn och personnummer med hänvisning till att det krävdes lösenord för att kunna ta del av verken, och att de därför egentligen inte var tillgängliga för allmänheten.

Kunderna vill överklaga

Men Solna tingsrätt gick på förlagens linje och krävde att bredbandsoperatören skulle lämna ut id på en av sina kunder.

Ephone dömdes också att betala förlagens rättegångskostnader på 75 000 kronor.

Nu överklagar Ephone domen till Svea hovrätt.

De har låtit både sina kunder och allmänheten att tycka till om en eventuell överklagan och enligt ett pressmeddelande ansåg 99 procent av dem som svarat att företaget bör överklaga tingsrättens beslut.

– Att intresset för Ipred-frågan har varit stort har vi känt av men när över 20 000 kunder och andra intresserade har besvarat den, och endast 178 personer tyckte att vi inte skulle överklaga, så talar det sitt tydliga språk säger Bo Wigstrand, VD på ePhone i ett pressmeddelande.

"Tydligt intresse från kunder"

Skulle tingsrättens utslag bli slutgiltigt, riskerar många privatpersoner som har anslutning till Internet att bli föremål för Ipred-ingripande, menar företaget.

– Ett antal personer har erbjudit sig att bidra med pengar för att vi ska överklaga, vilket vi förstås är väldigt tacksamma för, men ePhone har resurser för att genomföra överklagandet. Vi gör det här för att det finns ett tydligt intresse från våra kunder och allmänheten att frågan omprövas av högre instans. Vi ber dessa personer att i stället skänka pengarna till välgörande ändamål eller någon hjälporganisation säger ePhones VD.

"Lite fånigt"

Shadi Bitar, vd på ljudboksföretaget Earbooks, är inte särskilt glad över att Ephone överklagar domen och tycker att det är lite fånigt av Ephone att hänvisa till en omröstning bland kunder och allmänhet som anledning till överklagandet.

– Det är ett spel för gallerierna. Det finns några som gillar att få saker och ting gratis, och det är väl de som är aktiva i det här. Jag tror att det är en ganska liten grupp, säger han till TT.