Man gripen för en rad överfall på kvinnor

TT

Publicerad 2018-03-18

Polisen hyllar paret som gjorde att en man misstänkt för en rad våldtäktsförsök kunde gripas. Arkivbild.

En man i 20-årsåldern har gripits och anhållits misstänkt för en rad överfall mot unga kvinnor i Umeå, bland annat tre våldtäktsförsök.

Han kunde gripas tack vare ett par som uppehöll mannen tills polisen kom.

– De ska hyllas, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Umeå, till TT.

Polisen har sedan i höstas fått in anmälningar från kvinnor som nattetid utsatts för alltifrån våldtäktsförsök, misshandel och ofredanden.

Under natten mot söndagen skedde det igen. En kvinna var på väg hem från en fest i stadsdelen Ålidhem i Umeå när hon blev överfallen av en okänd man.

– Han gör saker mot henne som ryms inom försök till våldtäkt, säger Mats Bruhn.

Uppemot sju händelser

Kvinnan reagerade dock kraftfullt och mannen sprang iväg. Hon kontaktade då sin pojkvän som också var på väg hem från samma fest, och han stötte på den misstänkte och gick fram för att prata med honom. Under tiden kunde flickvännen slå larm till polisen. Mannen greps på platsen.

Under söndagsförmiddagen blev han anhållen på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt. Polisen kunde sedan koppla honom till en rad andra överfall i Umeå, uppemot sju händelser, varav minst tre försök till våldtäkt samt ofredande och misshandel. Kvinnorna som utsatts är i 20–30-årsåldern.

– Alla de detaljer som ligger honom till last vill jag inte kommentera, men vi har en handfull konkreta omständigheter, säger Mats Bruhn.

Det handlar bland annat om liknande signalement och tillvägagångssätt. Polisen har även gjort en husrannsakan hos mannen där man hittat spår till de tidigare fallen, skriver Västerbottens-Kuriren.

Och polisen tror att utredningen kommer att växa.

– Jag kommer inte alls att bli förvånad om vi kommer att kunna hitta fler tillfällen som den här personen misstänks för.

"Otroligt resolut"

Mats Bruhn vill nu hylla paret som gjorde att mannen kunde gripas.

– Trots det överrumplande som de drabbades av och den chock som kommer så agerade de otroligt resolut.

Under söndagen, vid 13.20-tiden, blev en annan kvinna överfallen och misshandlad i Umeå av en för henne en okänd person, enligt polisen. Den händelsen kopplas inte ihop med den nu gripne mannen som vid den tidpunkten satt anhållen.

Följ ämnen i artikeln