Ebba Busch Thor tar ställning mot böneutrop

avTT

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kristdemokraterna är emot böneutrop i Sverige. Arkivbild.

Ebba Busch Thor uppmanar sina partiföreträdare i landet att rösta nej till att tillåta böneutrop från moskéer. KD-ledaren tycker att frågan är så viktig att det behövs ett beslut på riksnivå.

Statsminister Stefan Löfven anser däremot att frågan ska hanteras av kommunerna.

Sedan Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd för att sätta upp en högtalare och sända ut böneutrop från sin moské har debatten rasat och spridit sig från debattsidorna och Facebookgrupperna i Växjö till politikerna i riksdagen.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor uppmanar nu sina partiföreträdare att rösta nej till böneutrop ute i Sveriges kommuner.

– Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

"Kommunerna får diskutera det”

Frågan är så viktig att det är rimligt att ha en linje på riksnivå, menar Busch Thor. Statsminister Stefan Löfven anser att mycket beror på var moskén är belagd.

– Om det är i ett bostadsområde eller ligger på något annat sätt och om det är ofta så att man upplever att man blir störd, då får man väl ta tag i det i den kommunen. På andra platser kanske ingen blir störd om moskén ligger så till, säger Löfven till TT.

– Min huvudingång är att det måste kommunerna själv hantera. Då får man ha en diskussion om folk störs eller inte, fortsätter Löfven.

TT: Skulle du bli störd om det var böneutrop i ditt bostadsområde varje fredag?

– Det är mycket möjligt att jag skulle bli, men jag vet inte det. Därför säger jag att kommunerna måste avgöra det. Är det ett sådant förhållande att man har det i sitt bostadsområde, då måste man diskutera det i den kommunen.

Kyrklockor "naturlig särställning"

I sin ansökan har Växjö muslimer skrivit att böneutrop går att jämställa med kyrkklockor. Ett argument för böneutrop är att även kyrkklockor är ett religiöst uttryck, där kristendomens budskap proklameras. Detta håller inte Busch Thor med om.

– Men kyrkklockan i sig gör inte det. Kyrkklockan har en naturlig särställning i Sverige av tradition och är en del av vårt kulturarv. Den har som syfte att markera högtider medan böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM