Giftfallet: Sverige kallar upp rysk diplomat

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S).
NYHETER

Rysslands ambassadör i Sverige kommer på tisdag att kallas upp till utrikesdepartementet. Anledningen är de ryska anklagelserna om att Sverige skulle kunna vara en källa till det nervgift som har använts mot en ex-spion i Storbritannien.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är rejält ilsken på vad hon kallar "helt grundlösa anklagelser" från Ryssland mot Sverige, Slovakien och Tjeckien i nervgiftshärvan i Salisbury.

Men vad hon väntar sig för besked från den ryska ambassadören i morgon vill hon inte gå in på.

"Grundlöst"

– Jag vill inte gissa det. Vi har kallat upp honom så att vi ska kunna fråga direkt varför de påstår någonting så grundlöst och märkligt, säger Wallström efter dagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

– Jag tycker det är allvarligt. Det verkar ju vara ett sätt att dra uppmärksamheten från deras eget beteende och det är oacceptabelt. Alla vi tre som var anklagade för att ha varit inblandade har sagt samma sak under mötet i dag, berättar utrikesministern.

Diplomatisk kris

Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. EU och USA har ställt sig på britternas sida och pekar ut Ryssland som sannolikt ansvarigt för mordförsöken på Sergej Skripal och hans dotter. Men Moskva nekar och har påstått att ursprungskällan kan vara de länder "som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet".

– Vi tar ju kraftigt avstånd från sådana påståenden som är helt grundlösa och utan att presentera några som helst bevis. Det verkar helt taget ur luften och det är illa. Så uppför man sig inte om man har bra politiska och diplomatiska kontakter. Då påstår man inte sådant om varandra, säger Wallström.