Fullt med gifter i bananer

Publicerad 2013-08-10

En ny undersökning av de vanligaste banansorterna visar att flera gifter finns i fruktköttet på bananerna.

Upp till sju olika typer av bekämpningsmedel i en och samma banan.

I flera fall hade rester av gifterna också trängt in i fruktköttet, visar en undersökning som Testfakta gjort.

– Provsvaren visar tydligt att det finns gifter i fruktköttet på flera av bananerna, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

Testfakta lät laboratoriet ALS Global Täby analysera bananklasar av nio olika sorters bananer. Bland dessa hittades rester av bekämpningsmedel mot insekter och svamp. I en av sorterna hittades sju olika gifter på skalet. Fem av dessa togs också upp av hela frukten, även fruktköttet.

– För ett av ämnena indikerar provsvaren att det till och med finns minst lika mycket av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet som i skalet, säger Åke Bergman.

”Mycket anmärkningsvärt”

Ett av de ämnen som tas upp av hela frukten är svampmedlet imazalil. Det hittades i fyra av de testade bananerna.

Enligt livsmedelverkets beräkningsmodell sitter 52 procent av bekämpningsmedlet i fruktköttet. När de gör stickprover på bananer bland grossister analyseras hela frukten, inklusive skalet. Detta trots att det är vad som finns i fruktköttet som är viktigt.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Livsmedelsverket och EU låter analysera alla frukter och grönsaker med skalet på, oavsett om man äter det eller inte. Det är ju exakt hur mycket vi får i oss, själva dosen, som är viktig, säger Åke Bergman, till DN.

Enligt Livsmedelsverket är orsaken till analysproceduren att det blir både billigare och snabbare på det sättet.

Ekologiska bananer giftfria

Inga av gifterna överstiger EU:s gränsvärden. Enligt dem kan ett barn på tio kilo äta drygt fyra bananer per dag utan att det är farligt.

Av de ekologiska bananer som testades visade ingen upp spår av bekämpningsmedel.