Prognos: Så rusar världen ifrån Sverige

Publicerad 2013-12-29

De stora euroländerna rasar, och Storbritannien seglar upp som västvärldens näst största ekonomi.

I toppen tronar Kina, USA och Indien.

Så ser världsekonomin ut om 15 år, enligt en rapport från tankesmedjan CEBR.

Sverige och Norge dalar däremot i listan när de snabbväxande länderna kör om.

Det mest överraskande med CEBR:s rapport är att Storbritannien spås passera Frankrike och Tyskland och bli Europas största ekonomi 2030.

Storbritannien väntas gå om Frankrike 2018 för att sedan putta bort Tyskland från förstaplatsen omkring 2030.

Samtidigt kommer dock britterna att bli passerade av Indien och Brasilien.

Indien kör förbi Japan

Anledningen till att Storbritannien spås gå så mycket bättre än övriga större EU-länder är dels att landet inte har euron, dels befolkningstillväxten, tack vare bland annat invandring. Brittiska medier jublar över rapporten, men påpekar att den nuvarande högerregeringen med sin hårda invandringspolitik kan omintetgöra framgångarna.

CEBR utesluter inte att den brittiska ekonomin skulle gå ännu bättre på sikt om landet lämnade EU.

Kina passerar USA

Kina väntas passera USA som världens största ekonomi först 2028 – vilket är senare än vad många bedömare tidigare trott. Samtidigt kör Indien om Japan och blir världens tredje största ekonomi.

För de flesta EMU-länder beskrivs euron som ett rejält sänke. Om valutaunionen havererar kommer exempelvis Nederländernas och Tysklands utsikter att radikalt förbättras, skriver CEBR i rapporten.

Sverige faller till 26:e plats

Men även icke-euroländer i Europa har svårt att hänga med när övriga världen växlar upp de kommande åren. Sverige lovordas för sin utveckling, men "trots det faller Sverige från 22:a plats 2012 till 26:e 2028 när snabbväxande utvecklingsekonomier kör om".

Sverige och Norge är de enda nordiska länderna som är med i rapporten. Norge "förutspås falla från plats 23 år 2012 till 34 år 2028, när energipriserna faller och produktionen minskar".

Untitled infographic - Infogram

TT-Aftonbladet

ANNONS