Här attackeras Jimmy Åkesson med en tårta

Jimmie Åkesson attackerades vid en boksignering i Stockholm.

En kvinna kastade en tårta i ansiktet på honom.

– Om något sådant här sker måste man inse att något har brustit, säger Stellan Kjellberg, VD för Gothia Protection Group som arbetar med personskydd.

Attacken skedde vid en boksignering för Jimmie Åkessons nya bok, Satis Polito, vid Nytorget i Stockholm.

En kvinna med svart kappa och vit scarf som stod i kön fram till boksigneringsbåset trängde sig fram och kastade en tårta i ansiktet på partiledaren för Sverigedemokraterna.

– Det såg ut som att hon hade tårtan under kappan och slängde sig sedan mot honom, säger Aftonbladets reporter Josefin Sköld, som bara stod någon meter från attacken.

”Säpo har brustit”

Kvinnan togs snabbt om hand av polis och Säpovakter förde bort Jimmie Åkesson och flera andra ur partitoppen som var på plats, bland annat partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

– Det är ytterligt tragiskt att de tar sig friheten att försöka att tysta andra människors åsikter, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons stabschef till Aftonbladet.

Något har brustit

Bylund kommenterar också hur polisen agerat under boksigneringen.

– Om jag har en åsikt och söker tillstånd för att manifestera den, då gäller att polisen ska hålla ordning på platsen, säger han i Aftonbladets livesändning på tisdagskvällen.

Vad säger du om Säpos agerande?

– Det kan jag inte kommentera. Men det är ju uppenbart att någonting har brustit när en person kan komma så här nära, det går inte att förneka. Vad som brustit måste de svara på.

Gothia Protection Group arbetar också med personskydd. VD:n vid företaget, Stellan Kjellberg, menar att Säpo misslyckats i sitt skydd.

– Rent generellt när det handlar om personskydd och livvaktsverksamhet ska man se till att ens skyddsperson skyddas mot fysiska och psykiska angrepp. Om något sådant här sker måste man inse att något har brustit, vad kan jag inte säga eftersom jag inte är insatt.

Omkring 200 demonstranter

Några minuter efter attacken fick Jimmie Åkesson tårtresterna borttorkade från ansiktet i baksätet av en Säpobil.

Omkring 200 demonstranter var på plats för att protestera mot Sverigedemokraterna, som sedan förberedde ett nytt försök att fortsätta boksigneringen. Men säkerhetspolisen avrådde.

– Det var för våldsamt på platsen, säger Linus Bylund, Åkessons stabschef.

En av demonstranterna säger till Aftonbladet:

– Jag kom hit för att uttrycka min avsky mot SD:s rasistiska politik. Det är förjävligt att de kom hit, de får inga röster här. Det kändes bra att de drog.

Stockholmspolisen fick in ärendet vid 17.19 på tisdagseftermiddagen.

Åkesson satte sig därefter i en bil i anslutning till Nytorget och kördes iväg.

– Kvinnan är frihetsberövad. Det är någon form av brott helt klart, men vi får se vad det blir för rubricering, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Publisert: