S-topparna vill regera med V

Publicerad 2014-01-20

Endast tolv procent kan tänka sig ett samarbete med ett borgerligt parti: Det här är helt logiskt

Vänsterpartiet ska sitta med i en S-ledd regering om de rödgröna vinner ­valet.

Det anser fyra av tio ­S-toppar i landets kommuner som svarat på Aftonbladets enkät.

- Det är väljarna som ­avgör vilka partier som ska reagera Sverige, säger Carin Jämtin (S), parti­sekreterare.

Regeringsfrågan är ett av Alliansens tyngsta slagträn mot oppositionen under val­året. Alliansen står enad, och Socialdemokraternas Stefan Löfven kan inte säga rakt ut hur han vill regera om oppositionen vinner ­valet, heter det i debatten. Men Löfvens tyngsta företrädare ute i kommunerna är inte ­vaga i sin uppfattning. Av de 168 S-toppar i landets kommuner som svarat på Aftonbladets ­enkät vill 40 procent att Vänster­partiet ska sitta med i en ­S-ledd regering.

”Väljarna som avgör

S partisekreterare Carin Jämtin vill inte svara på om V kan få ministerposter i en S-ledd regering.

- Vi har varit tydliga med att vi kommer att gå till val själva med ett socialdemokratiskt val­manifest, sen är det väljarna som avgör ­vilka partier som ska regera ­Sverige, säger hon.

Vänsterpartiets parti­sekreterare Aron Etzler tror att det i själva verket är fler än 40 procent som vill se V i regeringen.

- Det här är helt logiskt. Miljöpartiet vill föra miljöpolitik, det är enklare tillsammans med oss än med exempelvis Folkpartiet. S vill skärpa arbetsrätten, det kan de göra med oss men ­inte med Centerpartiet, ­säger han.

Svalt mottagande

V har gjort klart att man siktar på ministerposter i en rödgrön regering och att rollen som stödparti inte är intressant. Men skulle de kunna fälla en minoritets­regering bestående av S och MP?

- Allt beror på vilken ­politik de för. Det där är en fråga som man i förväg inte kan ge ett ­detaljerat svar på, säger Aron Etzler.

I höstas sträckte Stefan Löfven ut en hand till både Centerpartiet och Folk­partiet om ett möjligt samarbete efter valet. Inviten mottogs med kyla av Allianspartierna. I den frågan har S-ledaren inte heller speciellt många supportrar bland sina egna. Av de som svarat på Aftonbladets ­enkät kan tolv procent tänka sig att släppa in ett ­borgerligt parti i en S-ledd regering.

”Vi är beredda”

- Våra kommunpolitiker vill att vårt parti tar ansvar för Sverige - även i ett svårt parlamentariskt läge. ­Därför har vi meddelat att vi är beredda att samarbeta över blockgränserna, säger ­Carin Jämtin.