Sverige försöker påverka schweizisk folkomröstning

Reporter: Erik Melin, Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Sverige försöker påverka resultatet i den schweiziska folkomröstningen som ska hållas om landets köp av Jas Gripen.

Operationen beskrivs i hemliga dokument som flera ministrar uppges känna till, rapporterar Ekot

– Nej, schweiziska folkomröstningen är vi inte engagerade i, säger utrikesminister Carl Bildt till Ekot.

Den svenska staten är aktiv inför folkomröstningen i Schweiz. Sedan hösten 2013 finns en plan med stödaktiviteter, den kallas Bruttolista AB Sverige, uppger Ekot.

Flera ministrar ska känna till den sekretessstämplade operationen, enligt radioprogrammet.

– Det är ingenting jag känner till, jag är däremot väldigt glad över att Schweiz har valt Jas Gripen, säger handelsminister Ewa Björling, till Ekot.

Bildt: Inte engagerade

Hon tycker att frågan om Sverige ordnat stödaktiviteter i syfte att påverka folkomröstningen bör ställas till Saab och Försvarsexportsmyndigheten.

Inte heller Carl Bildt säger sig känna till den svenska planen.

– Den schweiziska folkomröstningen är vi inte engagerade i, säger Carl Bildt.

Ekot: Finns det några svenska stödaktiviteter i syfte att få ett Ja i folkomröstningen?

– Det vet jag inte.

Du borde veta det?

– Nej, det borde jag inte veta.

Planen hemligstämplad

Enligt Ekot har de två ministrarna, statsminister Fredrik Reinfeldt och flera andra ministrar fått brev från Sveriges ambassadör i Schweiz, Per Thöresson, i vilka han beskriver planen. Rapporterna från ambassadören har hemligstämplats.

Enligt Ekot skriver Thöresson att försvarministern i Schweiz bett Sverige om hjälp inför den stundande folkomröstningen.

Svenskarna ska inte själva delta i kampanjen kring valet, men arrangera så många kringaktiviteter som möjligt. Detta för att påverka invånarna i Schweiz att rösta ja, allt enligt försvarsminister Ueli Maurers önskan, uppger Ekot.

”Ska flyga var sjätte vecka”

Operationen med det svenska stödet sattes i gång under hösten 2013. Svenskarnas arbete ska nå hela Schweiz med alla dess väljare. Arbetet har inneburit möten mellan tjänstemän från båda länderna, den svenske ambassadören och folk från Saab, rapporterar Ekot.

Ambassaden ordnar intervjuer och ser till att positiva artiklar om Sverige når schweiziska medier.

Ueli Maurer vill att Gripen ska göra flygningar för schweizarna var sjätte vecka. Till exempel vill han se dem i samband med alpina världscupen i mars.

Enligt planerna ska befolkningen i Schweiz få en så bra bild av Sverige som möjligt.

”Ska vinna folkomröstningen”

Enligt ambassadören Per Thöresson handlar det bara om vanligt ambassadarbete.

Han menar att planen inte är en lista för att påverka opinionen, utan bara en lista över de evenemang som planerats, rapporterar Ekot.

Till Stockholm skriver dock Thöresson att planen tagits fram för att hjälpa ja-sidan i folkomröstningen, att hjälpa den schweiziska regeringen.

I ett brev daterat den 7 november skriver Thöresson: ”med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen”.

– Allt tyder på att det kommer att bli en väldigt jämn folkomröstning, att vi då genomför vår plan som vi har tänkt ser jag inget som helst konstigt med, säger Per Thöresson till Ekot.

Ekots reporter Alexander Gagliano uppger till Aftonbladet att han och kollegan Ivan Garcia fått uppgifterna strax innan jul.

– Sedan dess har vi jobbat med detta på heltid.

Läs dokumenten som SR Ekot kommit över

Publicerad: