Avslöjar romerske soldatens brev till familjen

Publicerad 2014-03-09

Den romerska soldaten Aurelius Polion skrev till mamma från fronten.

Nu har hans brev avslöjats – 1 800 år senare.

Aurelius Polions brev till mamma.

Familjegräl har alltid varit på tapeten.

Åtminstone sedan ett par millennier tillbaka.

Det avslöjar Aurelius Polions brev som nyligen dechiffrerats, rapporterar Live Science.

Skrev till familjen

Den egyptiske soldaten tjänstgjorde i den romerska legionen i Europa när han skrev hem till sin familj och särskilt sin mor som arbetade som brödförsäljare. "Jag ber för att ni är vid god hälsa dag och natt och jag helgar alltid gudarna å era vägnar".

Han anklagar sin familj för att skriva svarsbrev allt för sällan. "Jag är oroad över er eftersom ni, även om ni fått mina brev, aldrig skriver tillbaka till mig"

Han antyder att det finns spänningar inom familjen och att det är därför han inte fått svar på sina sex brev. "När jag var borta i Pannonia skickade jag flera brev till er men ni har behandlat mig som en främling".

Hittades under expedition

Brevet, som är skrivet på grekiska, hittades utanför ett tempel i den egyptiska staden Tebtunis för ett decennium sedan under en arkeologisk expedition. Nu har forskaren Grant Adamson lyckats återskapa mer av texten genom att skapa infraröda bilder.

Det romerska riket hade ett postsystem men Aurelius Polion tycks ha valt en annan väg att skicka sin post. Bakom brevet finns instruktioner för budbäraren att ge det till en äldre militär som i sin tur uppmanas förmedla meddelandet till hans familj.