Regeringen blåste Wallström på toppjobb

Margot Wallström.
Margot Wallström.

Margot Wallström (S) uppmanades att söka ett toppjobb som chef för det internationella demokratiorganet Idea.

Men regeringen stödde i slutändan en belgare som nu fått erbjudande om jobbet.

Nu öppnar Wallström för comeback i svensk politik.

– Jag tror inte det handlar om någon hämnd utan om en politisk drivkraft, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Margot Wallström har en lång karriär med tunga poster som minister, EU-kommissionär och FN:s särskilda sändebud mot sexuellt våld i krig.

För en tid sedan uppmanades hon av en rekryteringsfirma att söka jobbet som generalsekreterare för Idea, skriver Dagens Industri.

Hon var med i slutspurten men jobbet ska nu ha erbjudits Belgiens förre premiärminister och utrikesminister Yves Leterme.

– Jag har suttit med i deras rådgivande råd och är väldigt intresserad av demokratifrågorna. Så jag tycker det hade varit roligt. Det är bara att gratulera Yves Leterme, säger Margot Wallström till DI.

Öppnar för comeback

Sverige är det land som ger mest pengar till Idea, men trots det valde regeringen att inte arbeta för att Wallström skulle få posten som generalsekreterare.

Istället valde Sverige att i likhet med alla andra EU-medlemsländer stödja belgaren som nu funderar på om han ska acceptera posten eller inte.

Efter bakslaget öppnar nu Margot Wallström för att göra comeback i svensk politik. I en intervju i "Malou efter 10" i TV 4 säger hon att hon är sugen att komma tillbaka vid ett maktskifte.

– Ja, det kan jag inte neka till att jag är, tills nu har det inte riktigt varit aktuellt och jag tycker att jag haft mycket att hålla på med som känns meningsfullt och viktigt. Jag stänger inga dörrar. Alla vet var jag har mitt hjärta och mina symmpatier.

På fråga om en comeback i svensk politik hade varit aktuell om hon fått jobbet som generalsekreterare i Idea svarar Wallström i intervjun med DI:

– Det hade kanske gjort valet lättare om jag säger så.

”Enormt välmeriterad”

Statsvetaren Jenny Madestam menar att Wallströms tidigare internationella uppdrag gjort att hon fått en unik position i paritet.

– Det har gett henne en air av attraktion kring sig. Man kan fråga på vilken basis då? När hon var statsråd var hon kanske inte alltid så jätteframträdande.

Nu tas Wallström emot med öppna armar.

– Hon har gjort väldigt mycket på ganska kort tid, hon är inte så gammal. Hon är enormt välmeriterad och för socialdemokraterna har hon alltid varit den våta drömmen. Vid de här partiledarskiftena har man velat haft henne. Alla älskar henne.

Att Wallströms ratades för toppjobbet i Idea tror inte Jenny Madestam haft någon avgörande betydelse:

– Inte mer än som mänsklig påverkan. Jag tror inte det handlar om någon hämnd utan mer att hon kollar vilka dörrar som är öppna. Hon är en politisk varelse. Det är en drivkraft, det ska man inte underskatta.

Margot Wallström har just nu flera styrelseuppdrag. Hon är också direktör för Postkodlotteriets mångfaldsprojekt.

Publisert: