Tidigare SD:are i går med i nazistiskt parti

Lars Rosenberg, 67, ledamot i Ystads kommunfullmäktige, har gått med i nazistiska Svenskarnas parti.

Tidigare representerade han Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har gått upp i de övriga partiernas politik och är för bleka, säger han till Sydsvenskan.

Lars Rosenberg, tidigare sverigedemokrat och senare politisk vilde i Ystads kommunfullmäktige, har gått med i nazistiska Svenskarnas parti (SVP) och ställer upp för partiet i höstens kommunalval.

– Jag vill driva sverigedemokratisk politik, den politik vi gick till val på förra gången, säger Rosenberg till Sydsvenskan.

SVP vill bland annat avskaffa den parlamentariska demokratin, men sitt nya partis politik vill Lars Rosenberg inte kommentera.

Sydsvenskan: Första punkten i partiprogrammet handlar om att ta bort medborgarskap från vissa människor, hur ser du på det?

– Ingen kommentar.

Sydsvenskan: Andra punkten handlar om att "icke svenskar" inte ska få ha politisk makt, hur då?

– Ingen kommentar.

”Hets mot folkgrupp”

Matts Johnsson (FP), ordförande i Ystads kommunfullmäktige, tycker att det känns obehagligt att kommunen nu har en nazist bland sina folkvalda.

– Respekterar man inte demokratin så respekterar man ju inte heller kommunfullmäktige, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Johnsson lämnade Lars Rosenberg Sverigedemokraterna i början av den nuvarande mandatperioden. Som politisk vilde har han dock fortsatt att engagera sig i invandrings- och integrationsfrågor.

– I en debatt i höstas var jag tvungen att avbryta honom två gånger för att han passerade gränsen för hets mot folkgrupp, säger Matts Johnsson till Sydsvenskan.

Publisert: