Brandmännen vägrar träffa Jimmie Åkesson

Inför Jimmie Åkesson besök på brandstationen Centrum i Malmö på onsdag har kraftiga protester kommit.

Efter brandmännens planer på att lämna stationen under besöket tycker SD:s andre vice ordförande Carina Herrstedt att de borde tvingas se sig om efter nya jobb.

– Deras beteende är direkt olämpligt, säger hon till Aftonbladet.

Nu på onsdag tar Jimmie Åkessons pågående arbetsplatsturné honom till brandstationen Centrum i Malmö.

Men hans besök där kommer mötas av höga protester, skriver Dagens Nyheter. Brandmannen Erik, som egentligen heter något annat, arbetar på stationen och berättar att han och 28 kollegor kommer att åka i väg med brandbilarna och försöka förlägga så många av sina arbeten utanför stationen – för att de vägrar träffa Jimmie Åkesson.

– Vi tar hand om alla människor i Malmö, med 178 olika nationaliteter. Då kan vi aldrig som brandmän förlika oss med SD:s politik som bedömer människor olika utifrån ursprung och etnicitet, säger Erik.

Öppet brev

Erik och flera andra brandmän på stationen har tidigare lagt ut ett öppet brev på facebook, där de vädjar till Jimmie Åkesson att avstå från sitt besök på stationen.

Erik skriver bland annat i brevet att:

"Mycket av den oro som ditt besök skapar beror på att den politik du och ditt parti står för är tvärt emot vår värdegrund. Vi får inte, skall inte och vill inte skilja på folk och folk. Och just det detta gagnar även dig i slutändan Jimmie Åkesson – för när du står där och nöden är som störst kommer vi att riskera våra liv även för att hjälpa dig."

SD-topp: "De borde tvingas se sig om efter annat jobb"

Carina Herrstedt, SD:s andre vice ordförande, har reagerat starkt efter protesten. På sin blogg skriver hon:

"Det minsta vi kan begära är väl att den typen av anställning måste kräva att alla behandlas med respekt, att alla skall ha lika värde och att den anställdes privata åsikt lämnas hemma under arbetsdagen. Anställda som inte klarar av detta väldigt enkla förhållningssätt borde helt enkelt tvingas att se sig om efter ett annat jobb så att vi alla kan känna oss trygga med den hjälp och den vård vi förväntas få om olyckan väl är framme."

För Aftonbladet utvecklar hon:

– Det står dem fritt att lyssna, men att gå ut och så tydligt ta avstånd och riktigt demonstrera genom att hävda att de ska köra därifrån och att han inte är välkommen. Jag tycker det är direkt olämpligt.

"De beter sig olämpligt"

Hon menar dock att hon raljerar lite i sin blogg när hon skriver att brandmännen borde tvingas att se sig om efter andar jobb.

– Det är klart att man inte kan säga till dem att de ska byta jobb för att de inte vill lyssna på Åkesson, men det är inte vad det handlar om. Vill man inte lyssna, är det var och en fritt. Men att bete sig såhär är olämpligt.

Enligt Herrstedt hade det inte ansetts som okej för brandmännens chefer om de uttryckt stöd för Åkessons besök.

– Jag tror inte det hade tagits emot lika bra av cheferna. Det hade inte varit okej att säga det. Det skriver brandmännen anonymt på olika forum i så fall. För det vågar man inte säga. Då hade de fått sparken, säger hon.

Brandmännen får stöd

Anna-Maria Havskogen, kommunikationsstrateg på räddningstjänsten syd, säger att privat är det ingen i räddningstjänstens ledning som ser fram emot besöket, men de måste släppa in partiet eftersom SD är folkvalt och brandstationen är skattefinansierad. Det betyder att brandstationen inte kan stänga ute ett parti – bara på grund av dess politiska värderingar eftersom det strider mot grundlagen.

– Vi på brandkåren har en stark värdegrund och säger ofta att räddningstjänsten är för alla. Vår policy går helt stick i stäv med Sverigedemokraternas politik och därför tycker många medarbetare att Sverigedemokraternas besök kommer att bli obehagligt. Detta har vi full respekt för. Men partiet kommer att besöka stationen som planerat på onsdag, säger Anna-Maria Havskogen.

Inte ett politisk verktyg

Anna- Maria Havskogen berättar att räddningstjänsten syd har fått flera mail från familjer som uttrycker sitt stöd för brandmännens protest.

– Det visar verkligen att folk engagerar sig, säger hon.

Erik avslutar det öppna brevet på Facebook så här:

"Därför ber jag dig nu Jimmie Åkesson att avstå från besöket. Låt inte en brandstation till bli ett politisk verktyg i din valkampanj. Låt inte ditt besök kompromissa med våra medarbetares trygghet."

Publisert: