Journalister skjutna i Afghanistan

Två utländska kvinnliga journalister har skjutits i östra Afghanistan.

En ska vara död och en kritiskt skadad, uppger polis- och läkarkällor.

Gärningsmannen uppges ha varit klädd som polis vid dådet mot journalisterna, skriver Reuters och hänvisar bland annat till poliskällor. De två kvinnliga journalisterna befann sig i en liten stad i gränstrakterna till Pakistan.

”Sköts av polis”

– Två kvinnliga journalister besköts i morse inne på ett polishögkvarter, en av dem dödades, medan den andra är allvarligt skadad, säger Mohammad Zadran, polisens talesperson till AFP.

En talesperson för guvernören i Khost-provinsen uppger till Reuters att gärningsmannen var en polis som öppnade eld mot journalisterna.

Jobbade för nyhetsbyrå

Ingen av journalisterna är svenska. Den norska nyhetsbyrån NTB skriver med hänvisning till tyska DPA att det är den tyska fotografen Anja Niedringhaus som skjutits ihjäl. Hennes kollega, den kanadensiska journalisten Kathy Gannon ska vara kritiskt skadad. Båda uppges ha haft uppdrag för nyhetsbyrån AP. Dådet ska ha skett i provinsen Khost.

Skottlossningen inträffar mindre än en månad efter att svenske radiojournalisten Nils Horner sköts ihjäl i Kabul.

Attackerna ökar

Attackerna mot journalister har ökat den senaste tiden inför presidentvalet i morgon.

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördades på öppen gata i Kabul den 11 mars av okända gärningsmän.

Drygt en vecka senare sköts Sardar Ahmad, som var chef för den afghanska nyhetsbyrån Pressistan, och ytterligare ett tiotal personer vid en attack mot hotell Serena i huvudstaden.

Publisert: