Moderat riskkapitalist går till Vänsterpartiet

1 av 2 | Foto: ROLF HÖJER

avLisa Röstlund

NYHETER

Riskkapitalisten Mattias X Lundberg i Umeå har alltid varit moderat.

Men i fredags tvärvände han – och ska nu engagera sig i Vänsterpartiet.

– Jag gör en omprioritering av vad som är viktigt i livet, säger han.

Mattias X Lundberg driver Athena omsorg och totalt 14 olika verksamheter inom bland annat vård- och fastighetsbranschen. Han har väckt uppmärksamhet då han i flera lokala tidningsartiklar uttalat sig om att pengar är hans drivkraft. Han har alltid varit övertygad moderat – fram till i fredags.

Då ansökte han om medlemskap i Vänsterpartiet och skrev på sin Facebooksida:

"I går kväll hände något stort för mig. Inte dramatiskt för mänskligheten, men dramatiskt för en 42-årig tegskille. Jag slutade att kämpa emot mig själv och insåg att jag vill tillhöra socialismen och att jag faktiskt inte vill vara en del av det moderatsamhälle jag alltid drömt om".

Diskuterade hemlösa

– Det har legat och grott ett tag, men det var en diskussion på jobbet om hemlösa som fick poletten att trilla ned, säger Mattias X Lundberg till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag ville göra en omprioritering i livet. Ett tryggt samhälle är viktigare än pengar.

Enligt Lundberg har det moderatsamhälle han tänkt sig inte infriats.

– Jag har drömt om ett samhälle där människor är fria och kan förverkliga sig själva framför mig, men det slog aldrig in. Det krävs så mycket resurser att förverkliga sig själv i dag att det har blivit ett samhälle där de som har det bra får det bättre, medan andra inte får en chans att komma in.

Företagare aggressiva

Lundberg beskriver att han alltid varit en "allt-eller-inget-människa", och att det med den plötsliga omvärderingen blev naturligt att gå till Vänsterpartiet. Hans fru Lena Sandlin-Lundberg var tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och politisk chefredaktör på Folkbladet Västerbotten.

– Hon är glad att vi nu är nästan på samma sida.

I övrigt har hans beslut tagits skiftande emot.

– Goda vänner har förståelse, medan vissa företagsbekanta är besvikna och till och med aggressiva. De skriver i mejl vilken skit och svikare jag är.

– Det finns fördomar om att Vänsterpartiet är stalinister som inte vill tillåta någon slags entreprenörskap. Men det stämmer inte. Jag har alltid och kommer alltid vara entreprenör. Men jag tror att de allra flesta entreprenörer egentligen främst vill bygga ett bra samhälle för alla.

V: "Alla medlemmar viktiga"

Erik Ferry, ordförande i Vänsterpartiet i Umeå är positiv:

– Han säger att han har kommit till insikt om att han vill ha ett mer solidariskt samhälle, där vi tar hand om alla människor. Det är en åsikt som är grunden för Vänsterpartiet och alla som vill bli medlemmar i Vänsterpartiet och vara med i kampen för ett rättvisare samhälle är välkomna.

Sedan i november har även tidigare S-profilerna Claes Borgström och Björn Fries gått över till V.

– Alla medlemmar är viktiga i vårt parti. Claes Borgström och Björn Fries är två rutinerade politiker som direkt kan  bidrar med mycket i vårt politiska arbete. Vi får se hur Mattias vill utveckla sitt medlemskap, säger Erik Ferry.

Ander Ågren, moderat kommunalråd i Umeå, uppger att han är upptagen i möten men meddelar:

– Har inga egentliga synpunkter. Han har ju aldrig varit medlem i M, och har får ju gå med i vilket parti han vill.