Kronprinsessan till minnesceremonin för Mandela

NYHETER

Missar nobelfesten

1 av 25 | Foto: Nelson Mandela på statsbesök i Stockholm 1999.

Kronprinsessan Victoria kommer att delta på den officiella minnesceremonin för Nelson Mandela.

Besöket gör att kronprinsessan inte kan närvara vid Nobelfesten och Nobelprisceremonin.

Även Stefan Löfven och Carin Jämtin kommer närvara vid minnesceremonin, efter en speciell inbjudan från Mandelas parti ANC.

– Det är inte konstigt att de bjuder in partiet, det är väl känt att vi hade goda relationer med ANC, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.

Kronprinsessan tog beslut om att åka ned och närvara vid ceremonin under lördagen.

– Det har diskuterats under dagen och nu har hon tagit det beslutet, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef på Hovet.

Ceremonin hålls den 10 december, på FNB Stadium i Johannesburg, Sydafrika.

Samma dag hålls Nobelfesten, som kronprinsessan alltså inte kan närvara vid.

Reinfeldt missar Nobel

Inbjudan till ceremonin kom till statsrådsberedningen under lördagen.

Vid ceremonin kommer också statminister Fredrik Reinfeldt att närvara, som officiella representanter från Sverige. Även han missar därför Nobelfesten.

Det är den sydafrikanska staten som bjudit in utländska stats- och regeringschefer till att delta vid en officiell minnesceremoni.

Mandelas parti, ANC, har bjudit in Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin. De kommer båda att närvara.

– Mandela hade goda relationer med vårt parti, både med Palme och Ingvar Carlsson. Palme mördades innan Mandela kom ut från fängelset, men han visste ju vad arbetarrörelsen i Sverige och Socialdemokraterna gjorde för honom och ANC, säger Erik Nises.

Kungen uttalade sig

I samband med Nelson Mandelas bortgång uttalade sig Kungen för hela kungafamiljen.

"Det är med stor sorg jag och min familj har mottagit beskedet att förre presidenten i republiken Sydafrika, Nelson Mandela, har gått bort.

Som president var han en varmhjärtad, hängiven och beundrad statsman”, skriver Kungen i ett uttalande på Kungahuset hemsida.

Han skriver också att Nelson Mandela var en person med extraordinär karisma.

Madeleine missar också

Det är sedan tidigare idag, lördag, känt att prinsessan Madeleine missar Nobelfesten.

Beslutet kommer endast ett par dagar innan festligheterna i Konserthuset och Blå Hallen i Stockholms stadshus.

– Prinsessans graviditet förlöper väl och hon mår bra. Men det är en lång resa hem och det är långa dagar under festen, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef till Aftonbladet, och fortsätter:

– Hon hade hoppats in i det sista att kunna delta men känner att hon inte kan delta de här dagarna.

Kritiserad närvaro

Reinfeldts närvarande vid minnesceremonin har ifrågasatts. Bland annat tycker den tidigare ledaren för Vänsterparitet, Lars Ohly, att Reinfeldt bör be om ursäkt för Moderaternas tidigare inställning till ANC, om han väljer att åka till Sydafrika.

– Om Reinfeldt åker dit skulle det vara ännu viktigare att han faktiskt ber om ursäkt för den inställning som Moderaterna hade, och som om den hade blivit ledande, inte bara i Sverige utan också internationellt, då hade apartheid bestått väsentligt längre. Han är ju ledare för ett parti som definitivt motarbetade kampen mot apartheid i Sverige, säger Lars Ohly till Svenska Dagbladet.