Tolken hallucinerade på scenen

Publicerad 2013-12-12

Tecknade om ”räkor” och ”åsnor”

Tolken Thamsanqa Jantjie tecknade mestadels obegripligheter under minnesceremonin för Nelson Mandela.

Tecknen för ”räkor”, ”gunghäst” och ”åsnor” fick han dock till.

– Det jag gjorde var att arbeta med mitt kall, något som gör skillnad, säger han enligt Daily Mail.

Thamsanqa Jantjie fick det ärorika uppdraget att teckenspråkstolka världsledarnas tal vid Nelson Mandelas minnescermoni. Men något stämde inte. Enligt många döva tolkade han inte korrekt utan stod mest och viftade med armarna.

Några av tecken var i alla fall begripliga, om än inte rätt i sammanhanget. Enligt Daily Mail fick Jantjie till tecknen för ”räkor”, ”gunghäst” och åsnor” på rätt sätt.

Nu förklarar Thamsanqa Jantjie själv vad som hände för The Star.

– Jag fick ett anfall av schizofreni, säger han till tidningen.

Hörde röster och hallucinerade

Den 34 år gamla teckenspråkstolken säger att han plötsligt miste koncentrationen på scenen, började höra röster och hallucinera. Desperat försökte rädda upp situationen genom att stå kvar på scenen och fortsätta göra tecken, även om dessa nu var obegripliga.

– Det var ingenting jag kunde göra. Jag var ensam i en farlig situation. Jag försökte kontrollera mig själv och inte visa världen vad som hände. Jag är väldigt ledsen, det är den situationen jag är i, säger han till The Star.

Vad som utlöste attacken är han själv inte riktigt klar över. Enligt honom själv kan anfallet ha ha berott på omfattningen av hans uppdrag eller den glädje han känt under dagen. Han befarar nu att de som inte förstår sig på hans sjukdom nu kommer att tro att han bara hittar på historien om hans schizofrena anfall.

Såg änglar flyga in

Till AP säger Thamsanqa Jantjie att han såg änglar flyga in på arenan och att han fick anstränga sig för att inte drabbas av panik eftersom han var omringad av beväpnade poliser. Han berättar också att han flera gånger tidigare ska ha varit våldsam och att han varit intagen på mentalsjukhus i ett års tid.

Samma dag som Thamsanqa Jantjie teckentolkade vid ceremonin skulle han på en sexmånaderskontroll för att se om hans mediciner fungerade, behövde förändras eller om han skulle tas in på mentalsjukhus på nytt. De nya uppgifterna väcker nu frågor kring säkerheten av de världsledare som han teckentolkade åt och stod en meter ifrån på scenen. 

”Mästare”

Till radiokanalen Talk radio 702 säger Thamsanqa Jantjie att han arbetat som teckenspråkstolk i många år och aldrig tidigare fått klagomål.

– Jag har varit en mästare i teckenspråk och har tolkat på många stora arrangemang. Bland annat på Albertina Sisulus begravning, säger Thamsanqa Jantjie.

Han ska även ha tolkat åt den sydafrikanska presidenten Jacob Zuma.

När han genom sin uppdragsgivare fick jobbet som teckenspråkstolk vid Mandelas minnescermoni kände han sig ärad att få vara med vid detta historiska event. Thamsanqa Jantjie ska ha fått uppdraget dagen innan cermonin och blivit erbjuden en ersättning på 850 sydafrikanska rand för jobbet, cirka 530 svenska kronor.

Berättade inte om sitt hälsotillstånd

Han ska själv inte ha berättat om sitt hälsotillstånd för den som kontrakterade honom för arbetet vid ceremonin men menar att hans vanliga arbetsgivare, SA Interpreters i Johannesburg, visste om det. Men när AP:s reportrar besökte den adress som Thamsanqa Jantjie uppgivit att SA Interpreters skulle ligga på fann de ett annat företag som inte visste någonting om SA Interpreters. Inte heller de telefonnummer som teckentolken givit reportrarna visade sig stämma. De gick till andra personer och till en röstbrevlåda som inte kunde kopplas till företaget.

Erkänner misstaget

Nu erkänner ett sydafrikanskt biträdande statsråd att det var ett misstag att hyra in Thamsanqa Jantjie. Enligt Hendrietta Bogopane-Zulu, biträdande minister med ansvar för frågor som rör människor med funktionsnedsättningar, har den sydafrikanska regeringen försökt hitta företaget som hyrde in tolken men att det helt gått upp i rök. Hon ber nu om ursäkt till de döva som tagit illa vid sig och meddelar att en förundersökning ska inledas för att utreda hur Thamsanqa Jantjie kunde få säkerhetsbehörighet. Hon vill inte berätta vem inom regeringen som fått uppdraget att hyra in tolken men att det nu ska utredas vad som hänt.